Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Περιφέρεια – Δεν εκδόθηκε Προεδρικό διάταγμα για Μεξιάτες

Απάντηση σε όσα της προσάπτονται από τους κατοίκους των Μεξιατών εξέδωσε με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια στην οποία αναφέρει: «Σύμφωνα με το άρθρο 216 παρ. 7 του Ν. 3463/2006 «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων» τα θέματα που αφορούν τον έλεγχο νομιμότητας της διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, καθώς και η προκήρυξη και η διαδικασία διεξαγωγής του, ρυθμίζονται με προεδρικό διάταγμα. Από την έναρξη ισχύος του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (8-6-2006)μέχρι σήμερα το ανωτέρω αναφερόμενο Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει εκδοθεί. Συνεπώς η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας κατ’ επιταγή του άρθρου 149 παρ. 1 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ακύρωσε ως παράνομη την με αριθμό 9/2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Υπάτης, που αφορά διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος».
ΝΟΔΕ ΝΔ Φθιώτιδας: «Ανακαλέστε και συνεσταλθείτε τις ευθύνες σας»
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η ΝΟΔΕ ΝΔ Φθιώτιδας στην οποία αναφέρει: «Με αφορμή την ακύρωση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Υπάτης (που είχε ανταποκριθεί στο αίτημα των κατοίκων του Τ.Δ. Μεξιατών για την διεξαγωγή Δημοψηφίσματος στις 14-2-2010), θεωρούμε, ότι η πράξη αυτή, προσβάλλει βάναυσα την Ανεξαρτησία και την δημοκρατική λειτουργία κυρίαρχων συλλογικών οργάνων και αποτελεί , προσπάθεια φίμωσης την ελεύθερης βούλησης των πολιτών μέσω του Δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το πνεύμα του ισχύοντος Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων. Δυστυχώς, «πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις» έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκε το πώς οι εκπρόσωποι της σημερινής Κυβέρνησης αντιλαμβάνονται την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών της Αυτοδιοίκησης και την ελεύθερη έκφραση των Τοπικών κοινωνιών, αφού η απόφαση αυτή, αναιρεί όλες τις προεκλογικές και μετεκλογικές εξαγγελίες της σημερινής Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ… για ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες και απαιτεί την ενεργή συμμετοχή τους … κυρίως δε σήμερα, που βρίσκεται σε διαβούλευση η εξαγγελία της Κυβέρνησης για το νέο σχέδιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Καλλικράτης».
Καταγγέλλουμε αυτή την ενέργεια, ακύρωσης, της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Υπάτης για την διεξαγωγή Δημοψηφίσματος στο Τ.Δ. Μεξιατών. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να εκφραστούν μέσα από την διαδικασία του Δημοψηφίσματος και καλούμε την εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Κ.Διαμαντοπούλου, να συναισθανθεί τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες που έχει για τον συνολικό χειρισμό του ζητήματος και να ανακαλέσει άμεσα την ακυρωτική απόφαση, δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες να εκφραστούν ελεύθερα και να δώσουν καθοριστική απάντηση για το μέλλον του τόπου τους».
Παρατηρητής