Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Του …Κουτρούλη το πανηγύρι στο Δημοτικό συμβούλιο Υπάτης

Κωμικοτραγικές καταστάσεις σημάδεψαν το Δημοτικό Συμβούλιο Υπάτης της Πέμπτης το οποίο θύμιζε περισσότερο δικαστήριο παλιάς ελληνικής ταινίας, παρά αιρετό θεσμοθετημένο όργανο. Φωνές και πανικός και διακοπές επί διακοπών σημάδεψαν μια συνεδρίαση που μύριζε μπαρούτι από τη σύγκλησή της. Σίγουρα στο συγκεκριμένο Δ.Σ. δεν κέρδισε ο διάλογος αφού σε καμία περίπτωση το θέμα που συζητήθηκε δεν βρήκε λύση. Ενδεικτικό των προαναφερομένων είναι ότι χρειάστηκαν 45 ολόκληρα λεπτά για να ξεκινήσει αφού υπήρχαν διαφωνίες ακόμη και ως προς την διαδικασία.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα οι κ.κ. Αναγνωστόπουλος, Κολοκύθας, Ξηρομερίτης και Κυρτσοκώστας τόνισαν ότι το θέμα του δημοψηφίσματος έπρεπε να συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση όπως είχαν αιτηθεί, πριν αυτό διενεργηθεί, κατηγορώντας τον κ. Καραβάνα ότι δεν στήριξε σαν Δήμαρχος την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Από πλευράς Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων του Δ.Δ. Μεξιατών κατατέθηκαν μια σειρά από έγγραφα με το χρονικό στο οποίο προσάπτεται από μεριάς τους «μαγείρεμα» ακύρωσης της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, μεταξύ Δημάρχου Υπάτης και Περιφέρειας, κάνοντας λόγο για «μηχανισμό ολόκληρο». Συγκεκριμένα το μέλος της Επιτροπής, Γιώργος Παλαμιώτης, καταλόγισε στον Δήμαρχο, Δημήτρη Καραβάνα, ότι δεν ήθελε εξ αρχής το δημοψήφισμα και γι’ αυτό «παρακάλεσε» την Περιφερειάρχη, Κατερίνα Διαμαντοπούλου, να το ακυρώσει.
Μάλιστα τόνισε ότι αποτελεί μοναδικότητα στα χρονικά της Αυτοδιοίκησης «ένας Δήμαρχος να αντιμάχεται ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και να μην σέβεται ούτε καν το όργανο το οποίο υποτίθεται ότι υπηρετεί». Πριν προλάβει πάντως να τελειώσει τα όσα εξιστορούσε η συνεδρίαση διακόπηκε εν μέσω έντασης, μετά και την έκρηξη του Δημάρχου απ’ τα όσα λέχθηκαν.
Παράλληλα ο κ. Παλαμιώτης κατέθεσε, προς ψήφιση στο σώμα εκ μέρους της κίνησης πολιτών, ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλονταν η Γ.Γ. της Περιφέρειας για «ωμή παρέμβαση στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Το λόγο από την Συντονιστική επιτροπή πήρε και το μέλος Θανάσης Παπαθανασίου ο οποίος τόνισε ότι η θέση της Περιφέρειας αποτελεί σημαντικό πολιτικό ζήτημα, κι αυτό γιατί «διάλεξε από το Νόμο το παραθυράκι». Ταυτόχρονα επισήμανε στον κ. Καραβάνα ότι θα έπρεπε να μιλά ο ίδιος για την Περιφερειάρχη στα Μέσα, και όχι το μέλος της Συντονιστικής επιτροπής.
Μετά τη μισάωρη διακοπή ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δεμένος σε καμιά καρέκλα, δεν είναι άνεργος, και στόχος του είναι να στηρίξει την καθημερινότητα και την τοπική κοινωνία ώστε να αναπτύξει την όποια στασιμότητα. «Δεν διεκδικούμε το αλάθητο», ανέφερε, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Δημοτική Αρχή κινείται με διαφάνεια προς όλες τις κατευθύνσεις. «Δεν πέρασε ποτέ απ’ το μυαλό μου να ανακόψω το σκεπτικό των δημοτών για κάτι που ήδη έχουν διαφορετική άποψη από κάποιους άλλους σε ένα Δ.Δ.», συνέχισε αναφερόμενος στο ζήτημα του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι γι’ αυτό το λόγο έδωσε το «παρών» στις λαϊκές συνελεύσεις, αλλά πρότεινε κιόλας την διεξαγωγή του μια βδομάδα νωρίτερα απ’ ό,τι διενεργήθηκε. «Εμείς δεν μπήκαμε στη διαδικασία να έρθουμε σε κόντρα με το χωριό», τόνισε αλλά πριν προλάβει να εκφράσει την άποψή του για το διά ταύτα με την Περιφερειάρχη, η συνεδρίαση διακόπηκε οριστικά εν μέσω πανικού.
Από Παρατηρητή φθιώτιδας