Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στο Αστεροσχολείο Υπάτης

Διάλεξη με θέμα: "Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ, ένας αρχαίος ελληνικός αστρονομικός υπολογιστής", συνδιοργανώνουν ο Δήμος Υπάτης, το Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας στο Αμφιθέατρο του Αστεροσχολείου Υπάτης, στις 14-2-2010, ώρα 18:00.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων βρέθηκε τυχαία, το 1900 μ.Χ, σε ένα αρχαίο ναυάγιο, κοντά στα Αντικύθηρα, από Σύμιους σφουγγαράδες, που είχαν αγκυροβολήσει εκεί, λόγω κακοκαιρίας. Από νομίσματα (της Περγάμου), το ναυάγιο χρονολογείται μεταξύ 85 και 67 π.Χ. Από γραφολογικές μελέτες υπολογίστηκε ότι ο Μηχανισμός είχε κατασκευαστεί, πιο νωρίς, το 150 έως 100 π.Χ., τότε που ο μεγάλος αρχαίος αστρονόμος, Ίππαρχος (190 – 120 π.Χ.), ζούσε στη Ρόδο.
Οι διαστάσεις του ήταν περίπου 30×20×10cm και περιείχε τουλάχιστον 30 συνεργαζόμενα γρανάζια, με τη βοήθεια των οποίων ήταν δυνατόν να υπολογισθεί, με μεγάλη ακρίβεια, η κίνηση του Ήλιου και της Σελήνης, οι φάσεις της Σελήνης και να προβλεφθούν εκλείψεις (ηλιακές ή σεληνιακές). Είχε μια διπλή κυκλική κλίμακα έμπροσθεν και δύο σπειροειδείς κλίμακες όπισθεν. Ο χειριστής μπορούσε να επιλέξει (στην εμπρόσθια κυκλική κλίμακα) μια οποιαδήποτε ημερομηνία χρησιμοποιώντας ένα στρόφαλο (μανιβέλα). Ο στρόφαλος εμπλέκονταν συγχρόνως, με μία σειρά συνεργαζομένων γραναζιών, τα οποία κινούσαν διάφορους δείκτες, οι οποίοι έδειχναν τα αστρονομικά φαινόμενα που αναφέρθηκαν παραπάνω, πάνω στις υπόλοιπες κλίμακες του οργάνου. Περιείχε επίσης ένα εκτεταμένο εγχειρίδιο χρήσης. Οι κύριες λειτουργίες του Μηχανισμού των Αντικυθήρων έχουν αποκρυπτογραφηθεί και πάνω από 2000 γράμματα του εγχειριδίου χρήσεως έχουν διαβαστεί (μετά από 2000 χρόνια!) με τη χρήση εξειδικευμένων καινοτόμων μεθόδων.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί κανένας μηχανισμός με γρανάζια πριν την εποχή που κατασκευάστηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και πέρασαν περισσότεροι από 16 αιώνες για να κατασκευαστεί κάποιος μηχανισμός που να συγκρίνεται με την τεχνολογική πολυπλοκότητά του. Την ίδια μέρα, Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010, ώρα 16:00 θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Αστεροσχολείου Υπάτης, η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας.