Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Εξερεύνηση Σπηλαίου Τρύπα Υπάτης από την Σπηλαιολογική εταιρεία


Κατά την διάρκεια της αποστολής στην Υπάτη στις 27/09/2009 ο Κος Καρβέλης συνταξιούχος καθηγητής φιλολογίας, συγγραφέας και κάτοικος Καπνοχωρίου Υπάτης μας έδειξε το σπήλαιο Τρύπα.
Δυστυχώς είχε ήδη προγραμματιστεί η αναχώρηση μας και δεν προλαβαίναμε να το προσεγγίσουμε.
Πριν την οργάνωση νέας αποστολής αποφασίσαμε να βρούμε το μονοπάτι για το σπήλαιο ώστε να διευκολυνθεί η ομάδα.
Στις 01/10/2009 τα Μέλη της Ε.Σ.Ε. Σωτήρης Γιάννης και Φύτιζα Ρόζα δοκιμάσαμε την διαδρομή.
Το σπήλαιο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του φαραγγιού που δημιουργεί το ρέμα Ξεριάς.
Μέσα από το Καπνοχώρι ακολουθούμε χωματόδρομο που οδηγεί στην Δυτική πλευρά του φαραγγιού. Περνάμε παλιό πέτρινο σπίτι (το πατρικό του Κου Καρβέλη) και μετά στρίβουμε αριστερά. Λίγο πιο κάτω ο δρόμος σταματάει και συνεχίζουμε με τα πόδια.
Η διαδρομή έχει απότομες σάρες και στο κατέβασμα και στο ανέβασμα και πρέπει να περάσουμε δύο ρεματιές. Η υψομετρική διαφορά είναι περίπου 150 μέτρα. Αφού διασχίσαμε και τα σημεία με πυκνή βλάστηση φθάσαμε στη ρίζα της απέναντι πλαγιάς.
Ένα σημείο της διαδρομής χρειάζεται εύκολη αναρρίχηση αλλά το λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο από τον γκρεμό που παραμονεύει. Μετά από δύο ώρες βρισκόμαστε μπροστά στη εντυπωσιακή είσοδο και ενώ ετοιμάζω τούς φακούς ακούμε μεγάλη φασαρία από το εσωτερικό της.
Σίγουρα δεν το περιμέναμε και μάλλον ησυχάσαμε βλέποντας έναν τράγο να βγαίνει τρέχοντας από μέσα. Δεν ξέρω ποιός τρόμαξε πιό πολύ εμείς ή ο τράγος.
Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 715 μέτρα και το στίγμα του είναι διαθέσιμο.
Μπαίνοντας στο εσωτερικό του σπηλαίου είχαμε στο μυαλό μας την διήγηση του Κου Καρβέλη για την μάχη που είχε λάβει μέρος στην περιοχή κατά τον εμφύλιο πόλεμο αλλά το μέγεθος του σπηλαίου μας συνεπήρε.
Μετρώντας με βήματα υπολόγισα πάνω από 80 μέτρα βάθος. Το πλάτος και το ύψος σε κάποια σημεία είναι πάνω από 15 μέτρα.
Στο βάθος υπάρχει βάραθρο και αποφασίστηκε νέα έρευνα.
14/11/2009 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ
Στις 14/11/2009 στις 09.30 το πρωί ξεκινήσαμε την πορεία για το Σπήλαιο. Νωρίτερα είχε προηγηθεί ο έλεγχος και ο καταμερισμός του εξοπλισμού ώστε να υπάρχουν τα πάντα χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθεί κάτι διπλό και να έχουν όλοι μερίδιο στο βάρος του κοινών υλικών. Στην έρευνα συμμετείχαν οι Λιακόπουλος Ηλίας Αρχαιολόγος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος και μέλος της Ε.Σ.Ε., Γεωργιάδης Γιάννης μέλος της συντονιστικής επιτροπής της ομάδας σπηλαιοδιάσωσης, Γκαρλαούνη Χαρά Γεωλόγος μέλος ΤοΤΒΕ Ε.Σ.Ε., Λαμπρακόπουλος Θωμάς μέλος της Ε.Σ.Ε., Σωτήρης Ευάγγελος Φοιτητής και Σωτήρης Γιάννης μέλος της Ε.Σ.Ε.
Λόγω του βάρους που μεταφέραμε ο χρόνος προσέγγισης που χρειάστηκε ήταν περισσότερος από τον προγραμματισμένο.
Η διάσχιση των ορμητικών χειμάρρων ήταν μία επιπλέον καθυστέρηση. Η ασφάλιση σε απότομα σημεία της διαδρομής κρίθηκε απαραίτητη λόγω του φορτίου που έπρεπε να μεταφερθεί.Ο τράγος όπως αποδείχτηκε ήταν άγρια γίδα αλλά ήταν εκεί και μας περίμενε.
Μετά την πρώτη επαφή με το σπήλαιο όλοι επιταχύναμε για να προλάβουμε όσο το δυνατό περισσότερα.
Ο Η. Λιακόπουλος μετά από εξέταση των επιφανειακών ευρημάτων κατέληξε στο ότι το σπήλαιο έχει αρχαιολογική αξία και μας δήλωσε ότι θα συντάξει ο ίδιος τις επόμενες μέρες σχετική αναφορά για τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος .Για τον λόγο αυτό δεν θα κάνω καμία εικασία για το απώτατο παρελθόν του Σπηλαίου.

Ο Γ. Γεωργιάδης παράλληλα με την φωτογράφηση βοήθησε με το αρμάτωμα του σπηλαίου.
Η Χ. Γκαρλαούνη μετά από πρόχειρο έλεγχο ανακάλυψε απολιθώματα στα τοιχώματα του σπηλαίου. Ο απολιθωματοφόρος ασβεστόλιθος του σπηλαίου σε μερικά σημεία είναι τόσο σαθρός από την επίδραση του γουανό ώστε να είναι αδύνατο το αρμάτωμα.
Το βάραθρο στο τέλος του σπηλαίου παρά το εντυπωσιακό στόμιο είχε συνολικό βάθος λιγότερο από 15 μέτρα.
Στο βάθος του και περιμετρικά υπάρχουν έξι κοιλώματα βάθους έως 4 μέτρα και μήκους έως 7 μέτρα. Το ένα εξ' αυτών διακλαδίζεται σε τρείς υποθαλάμους δημιουργώντας έναν μικρό λαβύρινθο.
Το δάπεδο του βαράθρου είχε απίστευτες ποσότητες γουανό και για το λόγο αυτό ήταν αδύνατη η περαιτέρω έρευνα για συνέχειες.
Η διαμόρφωση των τοιχωμάτων θύμιζε διάβρωση από νερά και περιμέναμε μεγάλη συνέχεια την οποία δεν ανακαλύψαμε .
Δεν είναι όμως απίθανο οι περίεργοι σχηματισμοί στον ασβεστόλιθο να προήλθαν μακροπρόθεσμα από την αθροιστική διάβρωση του γουανό και της υγρασίας .
Η γεωλόγος της παρέας μας θα προσπαθήσει να βρει στοιχεία που θα βοηθήσουν να έχουμε μία άποψη για τον ρυθμό διάβρωσης του εδάφους στην περιοχή και για τη θέση του σπηλαίου σε σχέση με την κοίτη του ρέματος.
Νωρίς το απόγευμα προχωρήσαμε στο μάζεμα των υλικών και στην αναχώρηση. Το σκοτάδι μας βρήκε στην μέση της διαδρομής και χάσαμε για λίγο το ανύπαρκτο μονοπάτι ολοκληρώνοντας την μέρα με νυχτερινή πορεία.
Μετά από έντεκα ώρες από την αναχώρηση φθάσαμε πάλι στα οχήματα.
Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα άτομα που πήραν μέρος σε αυτή την δύσκολη έρευνα διότι με τα υλικά τους τις γνώσεις τους την εμπειρία τους την υπομονή τους και την απίστευτα καλή τους διάθεση είχε αίσιο αποτέλεσμα αυτή η έρευνα.
Το οικονομικό βάρος της αποστολής μοιράστηκε εξίσου σε όλους.
Για την διεξαγωγή της ενημερώθηκε η επιτροπή εξερευνήσεων της Ε.Σ.Ε. το Δ.Σ. και οι αρμόδιοι φορείς.
Το βράδυ είχε επίσκεψη σε τοπικό χάνι και την επομένη το πρωί λουτρό στις Θερμοπύλες.
Σωτήρης Γιάννης.