Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Αγία Σοφία Κορομπίλη – Καθιερώνεται η αναβίωση του εθίμου

Με σύμμαχο ένα καταπληκτικό ανοιξιάτικο καιρό συνεχίστηκε και φέτος η αναβίωση του ανταμώματος των όμορων χωριών στην ιστορική εκκλησία Αγία Σοφίας Κορομπίλη στους πρόποδες της οροσειράς των Μαρμάρων .
Ένα έθιμο που τα χρόνια μετά τον Παγκόσμιο πόλεμο είχε κορυφωθεί με την μαζική συμμετοχή των κατοίκων 5 χωριών της ορεινής Φθιώτιδας αλλά την τελευταία 20αετία είχε στην περάσει στην αφάνεια .Τα τελευταία 5 χρόνια με πρωτοβουλία του Προέδρου του Τ/Σ του Πύργου Νίκου Ολυμπιάδη το έθιμο ξαναζωντάνεψε και χρόνο με τον χρόνο η συμμετοχή γίνεται ποιο μαζική και το «αντάμωμα » ξαναβρίσκει την παλιά του αίγλη.
Στη σημερινή εκδήλωση πλήθος κόσμου παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία σε μια κατάμεστη εκκλησία ενώ ο περιβάλλον χώρος είχε κατακλυσθεί από κατοίκους και επισκέπτες που κάτω από τα αιωνόβια δένδρα είχαν στήσει πηγαδάκια με δημιουργικές συζητήσεις (επ΄ευκαιρία του ανταμώματος ) για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ορεινά μας χωριά και την επερχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη . Στην συζήτηση έλαβε μέρος και ο δήμαρχος Υπάτης Δημήτρης Καραβάνας που στην ουσία έκανε ένα μίνι απολογισμό της δημαρχιακής του θητείας και αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των έργων που προγραμματίζει έως τις εκλογές του Νοεμβρίου. Το ‘ Αντάμωμα ’διήρκεσε έως τις πρώτες απογευματινές ώρες αποχωρώντας δε οι επισκέπτες του ιστορικού Ναού έδωσαν την υπόσχεση ότι θα συνεισφέρουν όλοι ανάλογα με τις δυνάμεις τους για την ανακαίνιση και ευπρεπισμό του Ιερού μας Ναού καθώς και για την μεγαλύτερη επιτυχία του επόμενου εορτασμού