Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Καλλικράτης - Κορυφώνονται οι συζητήσεις –Σε αναμμένα κάρβουνα οι δήμαρχοι

Σε τοπικό επίπεδο οι συζητήσεις, οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ αυτοδιοικητικών όμορων Δήμων, αλλά και οι θέσεις και οι αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και λαϊκών συνελεύσεων των τοπικών κοινωνιών έρχονται σε πλήρη αντίθεση μεταξύ τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τελευταίες αποφάσεις των Δήμων Μακρακώμης καιΣπερχειάδας, που ζητούν τη δημιουργία δύο Δήμων σε επίπεδο Δυτικής Φθιώτιδας, με την ενδεχόμενη προσάρτηση σε αυτούς των Δήμων Αγίου Γεωργίου, της κοινότητας Τυμφρηστού, του Δήμου Υπάτης αλλά και του Δ.Δ. Ζηλευτού του Δήμου Λιανοκλαδίου. Το αίτημα των δύο Δήμων που κατατέθηκε και στην συνάντηση
που είχαν με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο, προκάλεσε την αντίδραση από την πλευρά του προέδρου της Κοινότητας Τυμφρηστού, της προέδρου του Τ.Σ. Ζηλευτού, ενώ είναι σε αντίθεση τόσο με την θέση του Δήμου Αγίου Γεωργίου που ζητά συνένωση με γειτονικούς Δήμους του νομού Καρπενησίου, αλλά και του Δήμου Υπάτης που μετά τις προσπάθειες να παραμείνει αυτόνομος ως «μαρτυρικός Δήμος», προχώρησε στην απόφαση να ζητήσει την συνένωσή του με τον Δήμο Λαμιέων. Ανάλογες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες έχουν σημειωθεί στις περισσότερες περιοχές του Νομού, τόσο σε επίπεδο Δήμων, όσο και στο εσωτερικό τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η διάθεση κάποιων δήμων της Δυτικής Λοκρίδας, όπως του Δήμου Αμφίκλειας, για συνένωση με γειτονικούς Δήμους εκτός νομού, για τη δημιουργία ενός δήμου γύρω από τον Παρνασσό.
Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα, η περίπτωση συνένωσης Δήμων εκτός νομού, δεν συμπεριλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του Υπουργείου. Επίσης, στην κορύφωσή τους βρίσκονται οι συζητήσεις στην Αν. Λοκρίδα και ιδιαίτερα στον Δήμο Δαφνουσίων, όπου το προηγούμενο διάστημα είχε πραγματοποιηθεί και δημοψήφισμα σχετικά με την βούληση της τοπικής κοινωνίας και για το αν επιθυμεί συνένωση με τον Δήμο Αταλάντης ή με τον Δήμο που θα δημιουργηθεί από την πλευρά των Καμένων Βούρλων.
Ανάλογα ζητήματα έχουν τεθεί και στον Δήμο Στυλίδας, με τους κατοίκους της Αγίας Μαρίνας και Αυλακίου να έχουν ζητήσει διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να εκφραστούν για το αν επιθυμούν να προσαρτηστούν στον Δήμο Λαμιέων ή να παραμείνουν στον Δήμο που θα δημιουργηθεί στην Αν. Φθιώτιδα.
Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε πως το γεγονός πως στην συνάντηση της ΚΕΔΚΕ την Παρασκευή έχουν κληθεί οι πρόεδροι των ΤΕΔΚ και οι Δήμαρχοι των πρωτευουσών των νομών, έχει κάνει αρνητική εντύπωση σε αρκετούς αυτοδιοικητικούς, καθώς μέχρι τώρα αρκετοί είναι αυτοί που έχουν καταφερθεί κατά Δημάρχων μεγάλων πόλεων, κατηγορώντας τους για «επεκτατική πολιτική».
Εφημ. ΗΜΕΡΑ