Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Πόλεμος σεισμολόγων από τις δηλώσεις Ακη Τσελέντη και προγνώσεις ΒΑΝ για σεισμό 6 Ρ. στην περιοχή της Λαμίας

Βαθαίνει η αντιπαράθεση μεταξύ των σεισμολόγων με αφορμή τις δηλώσεις του καθηγητή κ. Τσελέντη που προσδιόρισε την πιθανότητα σεισμικής δόνησης 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας.
Για μια ακόμη φορά άναψε ο πόλεμος ανάμεσα στους σεισμολόγους φέρνοντας στην επιφάνεια μια σειρά από επιχειρήματα τα οποία έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο αρκετές φορές.
Επώνυμοι επιστήμονες κρατούν αποστάσεις από τη συγκεκριμένη δήλωση και άλλοι είναι περισσότερο συγκρατημένοι.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Κώστας Μακρόπουλος σχολιάζει ότι: «Όποιος έχει στοιχεία πρέπει να τα προσκομίζει, με τη μέθοδο που ακολουθεί
στην επιτροπή αξιολόγησης σεισμικού κινδύνου του ΟΑΣΠ» τονίζοντας συγχρόνως ότι έχει κληθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας ΒΑΝ στον οργανισμό αλλά δεν έχει μετάσχει. Συγχρόνως χαρακτήρισε ως αστείο, το οποίο επαναλαμβάνεται από τον κ. Τσελέντη με μονότονο τρόπο κάθε μήνα και ουδέποτε επαληθεύεται. Αυτό είναι πέρα από την επιστήμη και έξω από κάθε επιστημονικό πλαίσιο». Μάλιστα ο ίδιος προσθέτει πως «προς το παρόν δεν παρατηρείται ιδιαίτερη έξαρση, ούτε πολλοί σεισμοί ούτε ιδιαίτερα μεγάλα μεγέθη. Ταυτόχρονα, οι
σεισμοί εκδηλώθηκαν σε μία περιοχή με αρκετά υψηλό σεισμικό δυναμικό, οπότε δεν φαίνεται να έχουμε ξεφύγει από τα πλαίσια».
ΗΜΕΡΑ