Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

Φθιώτιδα: Οι αντιδράσεις για τον «Καλλικράτη»

Μόνο σε έναν δήμο από τους 7 που έχουν προκριθεί από το σχέδιο «Καλλικράτης», συμφωνούν οι δήμαρχοι στη Φθιώτιδα και η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων. Σε όλους τους υπόλοιπους δήμους υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είτε στις έδρες που ορίζονται, είτε στα ονόματα των νέων δήμων, είτε ακόμη και στη χωροθέτησή τους.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΤΕΔΚ Φθιώτιδας, μόνο στον δήμο Δομοκού συμφωνούν να παραμείνει ως έχει.
Για εκείνους της Αταλάντης και της Στυλίδας ζητούν να μετονομαστούν δήμος Λοκρών και δήμος Ανατολικής Φθιώτιδας, αντίστοιχα. Για τον δήμο Παρνασσού ζητούν να αλλάξει η έδρα και από την Τιθορέα, που προβλέπεται, να μεταφερθεί στην Αμφίκλεια.
Για τον δήμο Μαλιακού, στον οποίο εντάσσονται οι δήμοι Μώλου, Καμένων Βούρλων και Αγίου Κωνσταντίνου, ζητείται να αλλάξει η ονομασία σε δήμο Κνημίδος, ή δήμο Καμ. Βούρλων. Σημειώνεται ότι υπάρχουν ενστάσεις, καθώς την έδρα του δήμου διεκδικεί η περιοχή του Μώλου.
Παράλληλα, ανάμεσα στις δύο προτάσεις, που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη Δυτική Φθιώτιδα, …..προτιμάται η πρώτη, σύμφωνα με την οποία, ο νομός να αριθμεί επτά δήμους και να δημιουργηθεί ένας δήμος με την ονομασία δήμος Σπερχειού τον οποίο να αποτελούν οι δήμοι Σπερχειάδας, Μακρακώμης, Αγίου Γεωργίου και η κοινότητα Τυμφρηστού. Εάν επικρατήσει η πρόταση αυτή, στον δήμο της Λαμίας θα περιλαμβάνονται πλέον οι δήμοι Λαμίας, Γοργοποτάμου, Λιανοκλαδίου, Υπάτης και η Κοινότητα Παύλιανης.
Απειλούν με κινητοποιήσεις
Tα δημοτικά συμβούλια στη Μακρακώμη, τον Μώλο και την Αμφίκλεια, απειλούν να «απαντήσουν» με δυναμικές κινητοποιήσεις, αλλά και με παραιτήσεις αν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους για αλλαγή της έδρας. Το δημοτικό συμβούλιο της Μακρακώμης ζητά να δημιουργηθούν δύο δήμοι στη Δυτική Φθιώτιδα. Ο ένας να έχει έδρα του δήμου τη Μακρακώμη και ο άλλος την Σπερχειάδα.
Οι δύο κωμοπόλεις απέχουν μεταξύ τους μόλις 4 χιλιόμετρα, αλλά η αντιπαράθεση μεταξύ τους έχει βάθος δεκαετιών.
Ουσιαστικά, πρόκειται για τη δεύτερη πρόταση, που ανακοίνωσε το Υπουργείο και δεν έχει γίνει αποδεκτή από την ΤΕΔΚ Φθιώτιδας.
Ο δήμος Μώλου αμφισβητεί τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή των Καμένων Βούρλων, ως έδρα του δήμου, και ζητά να αλλάξει πλέον η έδρα και να μεταφερθεί στον Μώλο.
Ο δήμος Αμφίκλειας κάνει λόγο για «λάθη» ή «παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής» και ζητά να ορισθεί, ως έδρα του δήμου, η Αμφίκλεια και όχι η Τιθορέα
aftodioikisi.gr