Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ - Ένα θέμα που κανείς δεν αγγίζει !

 Γράφει ο Βασίλης Μανιάτης
Χρόνια τώρα γινόμαστε μάρτυρες σε κουβέντες ανέξοδες για το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που λειτουργεί στον Πύργο . Η κριτική όλων έχει επικεντρωθεί στο αν ο υδραύλακας φέρει 5 η 10 κυβικά μέτρα νερού περισσότερα το καλοκαίρι στον Πύργο που και εμείς οι ίδιοι δεν γνωρίζουμε που θα χρησιμεύσουν ….απλά να έχουμε κάτι να λέμε για εντυπωσιασμό στα καφενεία βρε αδελφέ αλλά δυστυχώς βλέπουμε το δάχτυλο και χάνουμε το δάσος .
Χρόνια τώρα δεν άκουσα κάποιον από κοπτόμενους να θέσει το ζήτημα των ανταποδοτικών τελών για την λειτουργία του εργοστασίου στον Πύργο κάτι που θα ανακούφιζε σε δύσκολους καιρούς πολλές οικογένειες του Πύργου
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ
Ενισχύεται η συμμετοχή των πολιτών των τοπικών κοινωνιών σε έργα Α.Π.Ε.Μ μέσω απευθείας απόδοσης σε αυτούς ποσοστού επί του κύκλου εργασιών των έργων που υλοποιούνται στην περιοχή τους. Ειδικότερα, αποδίδεται σημαντικό μέρος (το 1/3) του ειδικού τέλους 3% επί της παραγωγής Α.Π.Ε. προς όφελος της τοπικής κοινωνίας απ’ ευθείας στους οικιακούς καταναλωτές του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος του Ο.Τ.Α., στο οποίο εγκαθίσταται το έργο Α.Π.Ε., μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος (δηλαδή πίστωση στον προμηθευτή π.χ. Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η. Α.Ε.) ποσοστού των εσόδων από το ειδικό τέλος και, στη συνέχεια, πίστωση από τον προμηθευτή των εσόδων αυτών στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών της περιοχής). Το υπόλοιπο ποσοστό των εσόδων από το ειδικό τέλος αποδίδεται στον αντίστοιχο Ο.Τ.Α. και στο Πράσινο Ταμείο, για την εκ του νόμου καθοριζόμενη χρησιμοποίησή τους. Διευρύνεται το πεδίο αξιοποίησης των πόρων αυτών από τους Ο.Τ.Α. που πλέον περιλαμβάνει πέραν των έργων τοπικής ανάπτυξης, έργα περιβαλλοντικών δράσεων και κοινωνικής υποστήριξης.
ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΡΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ
Ο νύν δήμος Λαμίας ( και ο τέως δήμος Υπάτης ) εισπράττει ετησίως από την λειτουργία του εργοστασίου στον Πύργο περίπου ετησίως 90.000 ευρώ ( *εάν είναι ακριβείς οι πληροφορίες μου ) .Εάν κάνω λάθος στο ποσόν ας μας δώσει μία επίσημη απάντηση ο δήμος .
Ο Νόμος προβλέπει ότι το 1/3 αυτών των χρημάτων το δικαιούται ο Πύργος και θα πρέπει να συμψηφίζεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ των κατοίκων του Πύργου κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι καμία οικογένεια του Πύργου δεν έπρεπε να πληρώνει λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος . Τι έχει γίνει έως σήμερα ; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ .
Αυτοί που κόβονται για να μην τυχόν λείψει ένα κυβικό μέτρο νερού από τον υδραύλακα το καλοκαίρι γιατί σιωπούν ….δεν τους αγγίζει το θέμα ή τα οικονομικά τους βρίσκονται σε τόσο ανθηρή κατάσταση που οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι κάτι το ασήμαντο . Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τα παραμυθάκια και ας πιέσουμε την δημοτική αρχή να αποδώσει στον Πύργο αυτό που του ανήκει