Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009

Οι αγρότες αποφάσισαν ! Κλείνουμε και το Μοσχοχώρι

Οι αγρότες της Φθιώτιδας αποφάσισαν να αποκλείσουν μία ακόμη οδική σύνδεση του βορρά με το νότο, στήνοντας μπλόκο με τρακτέρ στο Μοσχοχώρι, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λαμία, από σήμερα στις 9 το πρωί.

Αργά το βράδυ, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών Βάϊος Γκανής ανακοίνωσε την απόφαση της συντονιστικής επιτροπής να προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

«Οι αγρότες της Φθιώτιδας και του Δομοκού που βρίσκονται στο μπλόκο της Αλαμάνας πλέον αποφάσισαν ότι από τις 9 το πρωί η Ελλάδα θα κοπεί στη μέση», υπογράμμισε ο κ. Γκανής και συμπλήρωσε: «εμείς πήραμε απόφαση να αποκλείσουμε με 150 αγροτικά μηχανήματα τον κόμβο Μοσχοχωρίου στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας».

Από τον δρόμο αυτό διεξάγεται η κίνηση σε όλο το διάστημα αποκλεισμού της εθνικής οδού από τους αγρότες.

Μετά τον αποκλεισμό του κόμβου Μοσχοχωρίου, η μόνη δίοδος για την οδική σύνδεση βορρά και νότου θα είναι δια μέσου Αγρινίου και Πάτρας.


Το "πακέτο Χατζηγάκη" προς τους αγρότες


Μετά από προσωπική εντολή του πρωθυπουργού προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι ενισχύσεις για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, που θα δοθούν άμεσα, ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ. Ετσι, αν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα 500 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί μέχρι τώρα (άτοκα δάνεια σε κτηνοτρόφους, άτοκα δάνεια στους συνεταιρισμούς) το συνολικό ποσόν που παίρνουν οι αγρότες αγγίζει το ένα δισ. ευρώ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, μέσω του ΕΛΓΑ θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους συνολικού ύψους 425 εκ. ευρώ (+ 75 εκ. εκτακτη ενίσχυση σε βαμβακοπαραγωγούς), ως ακολούθως:

1. Βαμβάκι: Στους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς θα καταβληθούν 75 εκ. ευρώ, για ζημιές από φυσικές καταστροφές, μέσω του ΕΛΓΑ. (75€ εκ.)

2. Αραβόσιτος και σιτηρά: Στους καλλιεργητές αραβοσίτου και σίτου θα καταβληθούν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ ύψους 100 εκ. ευρώ. (100€ εκ.)

3. Ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές: Στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και στις περιοχές που διαπιστώθηκε σημαντική μείωση παραγωγής, θα καταβληθούν άμεσα 50 εκ. ευρώ για την αναπλήρωση των ζημιών. Το ύψος της αποζημίωσης ανά στρέμμα θα προσδιοριστεί μετά από ολοκλήρωση των εκτιμήσεων. (50€ εκ.)

4. Οπωροφόρα: Στους καλλιεργητές οπωροφόρων δέντρων (κερασιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, αχλαδιάς, μηλιάς), καθώς και στους καλλιεργητές σπαραγγιών, πατάτας και καπνού, θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 100 εκ. ευρώ. (100€ εκ.)

5. Κάλυψη λοιπών κινδύνων από ΕΛΓΑ: Για αγροτικά προϊόντα και κτηνοτροφία. (100€ εκ.)

6. Έκτακτη ενίσχυση: Στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και ελαιοκομικών προϊόντων, θα καταβληθεί έκτακτη ενίσχυση με ταμειακή διευκόλυνση μέσω ΑΤΕ, ύψους 75 εκ. ευρώ (75€ εκ.)

Συνολικά δηλαδή 500€ εκ.

Επιπλέον των ανωτέρω, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ύψους 120 εκ. ευρώ, θα καταβληθεί φέτος στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι σε σχέση με πέρσι θα πάρουν αυξημένες επιστροφές.

Με τις ενισχύσεις αυτές, η κυβέρνηση, αναφέρει την ανακοίνωσή της, εξάντλησε κάθε δυνατότητα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, στο πλαίσιο της διεθνούς κρίσης και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, των ανελαστικών υποχρεώσεών μας τήρησης των προβλεπομένων στην κοινοτική νομοθεσία και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του νέου προϋπολογισμού.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός κ. Χατζηγάκης επεσήμανε ότι το σύνολο των μέτρων αυτών είναι αποτέλεσμα μακράς μελέτης, εξαντλητικού διαλόγου και αποτελεσματικής συνεργασίας με τους συναρμόδιους υπουργούς και αποτελούν, αναμφισβήτητα, μια «γενναία στήριξη του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου της χώρας». Εκφράζει δε τη βεβαιότητα, ότι οι αγρότες θα ανταποκριθούν με καλή πίστη και θα επιδείξουν εμπιστοσύνη πέραν της επίλυσης των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων και για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών προβλημάτων τους.

«Ξεκινάω μαζί με όλους τους αγρότες μια νέα πορεία ανοιχτού διαλόγου και συνεχούς συνεργασίας, για την επίλυση όλων των προβλημάτων και αιτημάτων τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγάκης.

Πηγή Lamianews