Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Η Φθιώτιδα σε κρίση σύμφωνα με την εφημ.Ελευθεροτυπία

Το μεγάλο οδοιπορικό στη Στερεά Ελλάδα που κάνει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, περιγράφει με άσχημους οιωνούς το μέλλον της. Συγκεκριμένα αναφέρει:
Αν η Εύβοια χαρακτηρίστηκε συνώνυμο της αποβιομηχάνισης στη δεκαετία του '90, τον τίτλο διεκδικεί πλέον επάξια η Φθιώτιδα στη Στερεά Ελλάδα. Ο,τι χτίστηκε μέσα σε πολλές δεκαετίες γκρεμίζεται σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, ενώ κατά πόδας ακολουθεί η Βοιωτία.
Ανοιχτή πληγή και τα ΤΕΙ για τη Στερεά Ελλάδα, που αναπτέρωσαν ελπίδες αλλά έσβησαν απότομα με τον νόμο Γιαννάκου.
ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ανεργία, αποβιομηχάνιση, φτώχεια. Μόνο στην Αταλάντη την τελευταία δεκαετία έχουν κλείσει 10 μεγάλες βιομηχανικές μονάδες ζυθοποιίας, παραγωγής σνακ, ζωοτροφών, απορρυπαντικών κ.ά. και απολύθηκαν περίπου 400 εργαζόμενοι. Αρχές της δεκαετίας του 2000 έκλεισε η εριοβιομηχανία ΒΕΛΓΑ, με 80 εργαζόμενους στην Κάτω Τιθορέα.
Ανεργία: Επισήμως στο 9%, κατά το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας 17%.
Εκατοντάδες απολυμένοι στη βιομηχανική ζώνη Λαμίας και σε περιοχές όπως η Λοκρίδα.
Λουκέτα: Το διάστημα 2004-08 έκλεισε το εργοστάσιο της Ελαιουργικής, που απασχολούσε 80 άτομα. Σημαντικό πλήγμα (2006), το κλείσιμο του εργοστασίου «SOULIS», με 150 εργαζόμενους. Την περασμένη τριετία έκλεισαν 3 μεγάλες εργολαβικές/κατασκευαστικές επιχειρήσεις, με περίπου 1.000 εργαζόμενους. Έκλεισε η επιχείρηση «Λεβέντης» (2008) στον Αγ. Κωνσταντίνο και απολύθηκαν 40 εργαζόμενοι.
Μειώσεις προσωπικού: Η βιομηχανία «Αφοί Ακρίδα» (νήματα), που απασχολούσε 200 άτομα, περιορίστηκε σε λιγότερα από 70.
Κλάδοι που πλήττονται: Αγροτικός, βιομηχανικός, κατασκευές. Εγκατάλειψη παραδοσιακών προϊόντων, συρρίκνωση κτηνοτροφίας, κλωστοϋφαντουργίας.
Προοπτικές: Εκτιμάται πως σε απολύσεις προχωρούν δύο ακόμη βιομηχανίες. Δυσοίωνη η εικόνα μετά την ολοκλήρωση των οδικών έργων, όπου εργάζονται πάνω από 2.000 άτομα.
Μερική απασχόληση σε πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, Stage.
Ίδια και χειρότερα περιγράφονται τα πράγματα και για τον γειτονικό Νομό Ευρυτανίας

ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ σε όλα τα χωριά της Υπάτης


Στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΚΟΙΝΩΝΊΑ εντάχθηκε ο δήμος της Υπάτης που υπέγραψε σύμβαση με το υπεραστικό ΚΤΕΛ Φθιώτιδας . Είναι ο μοναδικος δήμος της Φθιωτιδας που υπέγραψε σύμβαση με το υπεραστικό ΚΤΕΛ και όπως δηλωσε ο δημαρχος Δημήτρης Καραβάνας στόχος έιναι η άρση της απομόνωσης των ορεινών διαμερισμάτων . Ηδη εκτελούνται δύο δρομολόγια την εβδομάδα και απο την δημοτική αρχή γίνεται προσπάθεια να οριστεί και τρίτο .