Με τον κίνδυνο της λειψυδρίας πρό των πυλών άρχισε η διανομή νερού αδρευσης με «νεροκάρτα» και πλέον ποτίζονται δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας, όπως στο Νευροκόπι Δράμας, στα Σέρβια Κοζάνης και στη Δήμητρα του Καρπερού Γρεβενών.
Ένα σύστημα που επιφέρει μείωση των κυβικών καταναλωσης νερού κατά 30% - 40%, μειώνοντας αντίστοιχα και τον λογαριασμό της ΔΕΗ (με το οποίο τροφοδοτούνται τα αγροτικά αντλιοστάσια).
Οι αγρότες δεν έχουν παρά να αποκτήσουν την προσωπική κάρτα τους, που τη «φορτώνουν» με προπληρωμένες μονάδες νερού έναντι 0,03 - 0,06 ευρώ/κυβικό και να την εισάγουν στο ειδικό υδροστόμιο της ηλεκτρονικής υδροληψίας («καρτο - βάνας»). Το υδροστόμιο, εγκατεστημένο στο χωράφι τους από τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της περιοχής τους, καταγράφει το νερό που καταναλώνουν.
Η κάρτα, την οποία μπορούν να εκδώσουν στον Τ.Ο.Ε.Β, έχει και πιστωτικό όριο:
Η «οροφή» είναι τα 9.999 κυβικά, αλλά αν αδειάσει, οι παραγωγοί μπορούν να τη «γεμίσουν» ξανά.
Την ίδια στιγμή σε πολλές περιοχές της χώρας μας στερεύουν οι γεωτρήσεις, και οι αντλίες αρχίζουν να βγάζουν υφάλμυρο νερό δημιουργωντας εικόνα ερημοποίησης σε τόπους που έσφυζαν από καλλιέργεις ( πχ. Αχαία ).
Ενώ έρχονται δύσκολα καιροί για την γεωργία οι αρμόδιοι περί άλλων τυρβάζουν
Δεν παίρνουν καμμία πρωτοβουλία για την επιδότηση της αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου αρδευτικού εξοπλισμού (μπεκ κανόνια, κλπ) με συστήματα στάγδην άρδευσης (σταγόνα με λάστιχα), ή συστήματα υπόγειας άρδευσης, τα οποία αποδεδειγμένα μειώνουν τη σπατάλη νερού και δεν ενημερώνουν τον αγροτικό κόσμο για την σωστή διαχείρηση του νερού και την αποφυγή της σπατάλης η οποία θα έχει ολέθρια αποτελέσματα στον αγροτικό μας πληθυσμό τα επόμενα χρόνια