Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Έκαναν …χωματερή το πλατανόδασος του Σπερχειού !!

Την κατάσταση που επικρατεί στο Πλατανόδασος των Μεξιατών, περιγράφουν και υπογράφουν πολίτες που ανησυχούν και ενδιαφέρονται για την τύχη του δάσους, με δυο επιστολές που απέστειλαν στο Δήμαρχο Λαμιέων κ. Κοτρωνιά και στον Δασάρχη Λαμίας κ. Περδικάκη, ζητώντας από τον μεν Δήμαρχο να επέμβει ώστε να πάψει να λειτουργεί η περιοχή ως ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος, στον δε Δασάρχη να προστατέψει το παραποτάμιο πλατανόδασος του Σπερχειού από σωρεία οφθαλμοφανών παράνομων πράξεων
ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Λαμίας
κ. Γ. Κοτρωνιά
ΚΟΙΝ.: Δασαρχείο Λαμίας
ΘΕΜΑ: «Ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι στο πλατανόδασος Σπερχειού.»
Κύριε Δήμαρχε,
στην περιοχή μεταξύ των γεφυρών Λουτρών Υπάτης και Κομποτάδων του ποταμού Σπερχειού, στα όρια του διευρυμένου πλέον Δήμου Λαμίας, υπάρχουν πολλοί χώροι όπου συνεχώς σημειώνεται παράνομη απόθεση σκουπιδιών και μπάζων…..

Πρόσφατα, συνεργείο της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Λαμίας, με μηχανοκίνητα μέσα εμφανίστηκε στην περιοχή και με σκοπό, πιστεύαμε, την αποκομιδή των σκουπιδιών, προέβη σε μια ακατανόητη, βιαστική και αναποτελεσματική επέμβαση, προκαλώντας μεγαλύτερη επιβάρυνση στο παραποτάμιο δασικό περιβάλλον από αυτή που κλήθηκε να αποκαταστήσει.
Συγκεκριμένα, στο κεντρικό ανάχωμα που διασχίζει το πλατανόδασος, το μηχάνημα του Δήμου (φορτωτής) απλώς έσπρωξε τα σκουπίδια και τους σωρούς μπάζων προς τα πρανή με αποτέλεσμα την αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου και την απαράδεκτη επέκταση τμημάτων των πρανών σε βάρος της βλάστησης και μάλιστα με υλικά τα οποία έπρεπε να φορτωθούν και να μεταφερθούν στον νόμιμο σκουπιδότοπο του Δήμου. Σε άλλα σημεία του πλατανόδασους, το μηχάνημα σκόρπισε τα σκουπίδια και στη συνέχεια μετέφερε αμμοχάλικο από την κοίτη του ποταμού για να τα κρύψει!
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τη βάναυση προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου το πρόβλημα των σκουπιδιών στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία, όπως σας είναι γνωστό, ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου ΦΥΣΗ 2000, και παρακαλούμε να ενεργήσετε άμεσα, ώστε να καθαριστούν πραγματικά όλοι οι χώροι που σήμερα αποτελούν εστίες ρύπανσης και απειλούν ανθρώπους και φυσικό οικοσύστημα.

Επισυνάπτουμε σχετικές φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται η «επέμβαση» του Δήμου αλλά και άλλοι σκουπιδότοποι που δεν έγιναν(;) αντιληπτοί από το συνεργείο.
Είμαστε στη διάθεση των υπηρεσιών του Δήμου για να υποδείξουμε τα σημεία που χρειάζονται παρέμβαση.
Ομάδα Πολιτών ΠΑΡΟΝΤΕΣ
parontes2011@gmail.com