Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009

Νεκρά ψάρια στο Μαλιακό Κόλπο

Για «βιβλική καταστροφή» μιλούν οι ψαράδες του Μαλιακού κόλπου, καθώς τα τελευταία 24ωρα, μεγάλες ποσότητες νεκρών ψαριών πλημμύρισαν την ακροθαλασσιά και την ακτή.
Οι ψαράδες αναφέρουν πως η θαλάσσια περιοχή -που προστατεύεται από περιβαλλοντική Συνθήκη, αφού λειτουργεί ως φυσικό εκτροφείο- έχει νεκρώσει.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας βρίσκονται σε αναμονή των αποτελεσμάτων από τους ελέγχους στο νερό και δείγματα νεκρών ψαριών.
Σε ανακοίνωση της νομαρχίας, ωστόσο, αναφέρεται πως «στο παρελθόν είχαν υπάρξει παρόμοια συμπτώματα, σε πολύ μικρότερη έκταση, και τότε τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά».
Το πρωί, οι ψαράδες της περιοχής απαίτησαν άμεση παρέμβαση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ζητώντας παράλληλα και οικονομική στήριξη, αφού το ψάρεμα στην περιοχή καθίσταται πλέον απαγορευτικό.
Οι επιστήμονες της νομαρχίας Φθιώτιδας αναφέρουν ως αιτία θανάτου των ψαριών την έλλειψη οξυγόνου. Αύριο, αναμένεται ειδικός ιχθυοπαθολόγος από το κτηνιατρικό εργαστήριο αναφοράς της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διενεργήσει επιτόπια έρευνα, ενώ επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών πραγματοποιούν ηδη μετρήσεις τα νερά, τόσο της θάλασσας Μαλιακού Κόλπου, όσο και του Σπερχειού ποταμού.