Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Λευκή επιδρομή από την Τρίτη και στη Φθιώτιδα

Από το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται να χιονίσει και στα πεδινά του νομού, ακόμη και μέσα στη Λαμία.

Αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού από την Τρίτη μέχρι και την Πρωτοχρονιά με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας κατά 8-10 βαθμούς, χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη 8 και τοπικά 9 μποφόρ.
Αιτία της μεταβολής αυτής του καιρού θα είναι η κάθοδος πολικών αερίων μαζών προς την νότια Βαλκανική, την Ιταλία και κατ' επέκταση προς τη χώρα μας.

Όσον αφορά τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων:
  Την Τρίτη θα πέσουν χιόνια σε όλα τα ορεινά, στα κεντρικά ημιορεινά (από τα 300 μέτρα και άνω) καθώς και στα βόρεια πεδινά (Μακεδονία και Θεσσαλία). Από το απόγευμα της Τρίτης θα χιονίσει και στην πεδινή Φθιώτιδα.
Την Τετάρτη (παραμονή Πρωτοχρονιάς) θα χιονίζει στα κεντρικά και βόρεια πεδινά (Φθιώτιδα, Θεσσαλία και Μακεδονία) καθώς και στα ημιορεινά της Εύβοιας, Βοιωτίας, Αττικής και ΒΑ Πελοποννήσου (από τα 300 μέτρα και άνω).

Την Πέμπτη (Πρωτοχρονιά) ο χιονιάς θα αφορά τα κεντρικά και βόρεια πεδινά (Μαγνησία, Φθιώτιδα και νότια Χαλκιδική) καθώς και τις ημιορεινές περιοχές της Εύβοιας, Βοιωτίας, Αττικής και ΒΑ Πελοποννήσου (από τα 300 μέτρα και άνω).

Ο καιρός στην Φθιώτιδα
 
Από το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται να χιονίσει και στα πεδινά του νομού, ακόμη και μέσα στη Λαμία. Την Παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά (Τετάρτη και Πέμπτη) θα υπάρξει κατά τόπους χιονόστρωση κυρίως στα ανατολικά και νότια του νομού.
Ο χιονιάς θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς και στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί.
Πιο συγκεκριμένα:
Την Κυριακή προβλέπονται νεφώσεις με βροχές από το απόγευμα και έπειτα που τη νύχτα θα ενταθούν. Χιόνια θα πέσουν αργά το βράδυ στα δυτικά ορεινά από τα 1600-1700 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς αλλά από το μεσημέρι θα στραφούν βαθμιαία σε ΝΑ 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3-13 βαθμούς.
Τη Δευτέρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και λίγα χιόνια στα ορεινά από τα 1200-1300 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-12 βαθμούς.
Την Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο και από το απόγευμα χιόνι και στα πεδινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ασθενείς και η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση με τη μέγιστη τιμή της να μην ξεπερνάει τους 4 βαθμούς.
Την Τετάρτη (παραμονή Πρωτοχρονιάς) προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0-2 βαθμούς.
Την Πέμπτη (Πρωτοχρονιά) προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0-2 βαθμούς.