Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ - ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΘΡΟΥΛΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ

Αυστηρά μέτρα και έκκληση στους πολίτες για ενημέρωση...

Ανακοινώνεται από την Δασική Υπηρεσία οτι εφαρμόζεται Ειδικό Πρόγραμμα αντιμετώπισης των λαθροϋλοτομιών και της παράνομης διακίνησης δασικών ή και αγροτικών προϊόντων.


Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πανελλαδικά επειδή το φαινόμενο αυτό, ιδιαίτερα το τελευταίο έτος, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και της σημαντικής αύξησης του κόστους θέρμανσης από πετρέλαιο.

Στα πλαίσια υλοποίησης του ειδικού αυτού προγράμματος η Διεύθυνση Δασών και τα κατά τόπους Δασαρχεία (Λαμίας, Σπερχειάδας, Αταλάντης) λειτουργούν με αυξημένη ετοιμότητα - από 07.00 έως 15.30 σε πλήρη σύνθεση και από 15.30 έως 22.00 με ειδικά συνεργεία (ομάδες επιφυλακής) - όλες τις ημέρες της εβδομάδας (καθημερινές-Κυριακές-Αργίες).

Τηλέφωνα επικοινωνίας 2231 022319 (Δασαρχείο Λαμίας), 2236 043695 (Δασαρχείο Σπερχειάδας), 22330 22171 & 22268 (Δασαρχείο Αταλάντης) και 22310 51511 & 053021 (Διεύθυνση Δασών).

Καλούνται όλοι οι φορείς και οι συνειδητοποιημένοι πολίτες να συνδράμουν τις προσπάθειες των δασικών υπαλλήλων που συγκροτούν τις ομάδες επιφυλακής, ώστε να περιορισθούν οι καταστροφές των δασών του Νομού μας από την άναρχη και παράνομη υλοτομία πολύτιμων δασικών ειδών, πολλά από τα οποία είναι δύσκολο να αναγεννηθούν φυσικά.

Ο Νομός μας, μία από τις πιο ευνοημένες σε φυσικό κάλλος περιοχές της Χώρας μας, είναι εγκληματικό να αφεθεί στις διαθέσεις των παρανόμων οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου, υλοτομώντας (και διακινώντας) χωρίς διακρίσεις οτιδήποτε μπορεί να διαμορφωθεί σε καυσόξυλα, ακόμα και μέσα από αστικά πάρκα ή προστατευόμενες από διεθνείς συμβάσεις περιοχές. Είναι καθήκον όλων μας να επισημανθούν οι δράστες καθόσον, πέραν της φυσικής καταστροφής που προκαλούν, σωρεύουν ανεξέλεγκτα οικονομικά οφέλη σε βάρος του Δημοσίου συμφέροντος.

Ο νόμιμος τρόπος απόληψης και διακίνησης δασικών προϊόντων κατά περιοχή καθορίζεται από Δασικές Ρυθμιστικές Διατάξεις που έχουν εκδοθεί από τα αρμόδια κατά τόπους Δασαρχεία του Νομού, στα οποία μπορεί να απευθύνεται κάθε ενδιαφερόμενος.

Επισημαίνεται τέλος ότι, οι παραβάτες αλλά και όσοι κατ’ εντολή των οποίων ενεργούν ελέγχονται και διώκονται σύμφωνα με τις διατάξεις τις Δασικής και της εν γένει νομοθεσίας, τα δε παρανόμως υλοτομημένα ή συλλεγόμενα προϊόντα όπως επίσης και τα χρησιμοποιούμενα μέσα (εργαλεία, οχήματα κ.λ.π.) κατάσχονται σύμφωνα με το άρθρο 271 του Ν.Δ. 86/1969.