Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Κούλουμα στον Πύργο !

 ΦΘΑΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ...ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΜΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΟΙΩΝΑ (Θα έχουμε ακριβείς προβλέψεις τις επόμενες ημέρες )
Κάτοικοι και επισκέπτες του Πύργου έχουν την ευκαιρία το 3ημερο της Καθαράς Δευτέρας  να αφήσουν στην άκρη ,προβλήματα και σκοτούρες που ταλαιπωρούν όλους μας στην Γκρίζα οικονομική πραγματικότητα που μας περιβάλλει και να αφεθούν έστω και για λίγες ημέρες στην ξεγνοιασιά του 3 ημέρου και ειδικά την Καθαρά Δευτέρα τιμώντας την  με νηστήσιμα σαρακοστιανά ,κρασάκι και τσίπουρο και έαν έρθει το...κέφι χορό και τραγούδι.
Η χαρά όλων, αλλά ιδιαίτερα των παιδιών θα  είναι το πέταγμα του χαρταετού  στον Άη Θανάσση ,θέλει  όμως ιδιαίτερη μαστοριά και ιδανικές καιρικές συνθήκες φυσικά.  
*Κάποιες πληροφορίες ερμηνεύουν το πέταγμα του χαρταετού σαν την επιθυμία του ανθρώπου να διώξει μακριά το κακό.
 ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ
Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της νηστείας.

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι από τον χριστιανικό λαό και σημαίνει πνευματική και σωματική "κάθαρση".

 Επίσης μια άλλη εκδοχή είναι πως ονομάστηκε έτσι επειδή οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σκεύη τους όλη μέρα από το φαγοπότι της αποκριάς.

 Μια χαρακτηριστική λέξη που χρησιμοποιούμε είναι τα Κούλουμα που είναι η καθαροδευτεριάτικη έξοδος και το πέταγμα του χαρταετού.

Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, τα κούλουμα προέρχονται από τη λατινική λέξη Culumus που σημαίνει αφθονία αλλά και το τέλος, δηλαδή το τέλος της αποκριάς.

Ότι κι αν σημαίνει όμως η λέξη αυτή στις μέρες μας είναι ημέρα διασκέδασης, φαγητού και οικογενειακής συνύπαρξης.