Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

"Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία": για τις πλημμύρες της κοιλάδας του Σπερχειού

Άλλη μία χρονιά παρακολουθήσαμε τον Σπερχειό ποταμό να υπερχειλίζει και την κοιλάδα του να πλημμυρίζει από το βρόχινο νερό. Είδαμε το νερό να καλύπτει όλη σχεδόν την πεδιάδα και να φτάνει μέχρι και τις νότιες παρυφές της πόλης της Λαμίας. 
Είδαμε τις καλλιέργειες των αγροτών και τις περιουσίες συμπολιτών μας να γίνονται βορρά σε ένα γενικά αντιμετωπίσιμο καιρικό φαινόμενο. Τέλος, είδαμε την υποκρισία των αρμόδιων φορέων της κεντρικής και της τοπικής εξουσίας, καθώς όλοι προσπαθήσανε για άλλη μια φορά να αποποιηθούνε τις ευθύνες που τους αναλογούν.
Η χρόνια αδιαφορία των κυβερνήσεων του δικομματισμού και η διαπλοκή τους με τους μεγαλοεργολάβους - καναλάρχες έχει αφήσει εν πολλοίς την περιοχή μας ανοχύρωτη από αντιπλημμυρικά έργα και από πολλές άλλες απαραίτητες τεχνικές υποδομές. Στην περίπτωση του Σπερχειού, το αρμόδιο υπουργείο φέρει τεράστια ευθύνη για την εδώ και χρόνια ελλιπή συντήρηση ή και επέκταση των αντιπλημμυρικών έργων του Σπερχειού και της Γερμανικής Τάφρου.
Επιπροσθέτως, στην κοιλάδα του Σπερχειού, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι υπό κατασκευή τα τελευταία χρόνια τρία μεγάλα ανολοκλήρωτα έργα. Η νέα χάραξη του ΟΣΕ , η ΠΑΘΕ και ο Ε65. Οι επιχωματώσεις που έχουν κατασκευάσει οι δύο τεχνικές εταιρείες, από τη μία η ΕΡΓΟΣΕ για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή και από την άλλη η ΤΕΡΝΑ για τον Ε-65, έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη ροή του ποταμού, που έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την υπερχείλισή του. Οι δύο αυτές κατασκευαστικές εταιρείες, με τη συνενοχή και ανοχή των κυβερνώντων, και με περισσή αλαζονεία και αδιαφορία, δεν έχουν ολοκληρώσει ως όφειλαν την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που τους αναλογούν, ως μέρος των συμβατικών τους υποχρεώσεων. Συνεχίζουν όμως να εισπράττουν διόδια και να αυξάνουν τις τιμές τους κατά το δοκούν.
Τα ημιτελή αυτά έργα θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό – και μαζί τους και τα αντίστοιχα αντιπλημμυρικά έργα - εάν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού δεν κατασπαταλούσαν τόσα χρόνια τώρα τις δημόσιες δαπάνες σε αχρείαστα τεχνικά έργα και σε υπερκοστολογήσεις που διπλασίαζαν ή τριπλασίαζαν το πραγματικό κόστος των έργων αυτών. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια τα έργα αυτά έχουν μείνει στάσιμα με ένα επιπλέον πρόσχημα, τις περικοπές των δημοσίων επενδύσεων στα πλαίσια των εγκληματικών πολιτικών του Μνημονίου.
Μεγάλη ευθύνη για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων έχουν βέβαια και η Νομαρχιακή (νυν Περιφερειακή) και η Δημοτική αυτοδιοίκηση, οι οποίες τόσα χρόνια είτε δεν διεκδίκησαν από την κεντρική εξουσία στον βαθμό που έπρεπε την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων γύρω από τη Λαμία, είτε δεν κατασκεύασαν τα απαραίτητα εντός της αρμοδιότητάς τους έργα θωράκισης περιφερειακά της Λαμίας όπως η διευθέτηση παραπόταμων, χειμάρρων και ρεμάτων, κατασπαταλώντας αντ’ αυτού χρήματα σε αχρείαστα τεχνικά έργα.
Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία ζητά για πολλοστή φορά να ληφθούν μέτρα από τους αρμόδιους φορείς της κεντρικής και της τοπικής εξουσίας για την άμεση συντήρηση, επέκταση και ολοκλήρωση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Εκφράζει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή της στους πληγέντες συμπολίτες μας και ζητάει την άμεση ανακούφιση τους από τις αρμόδιες αρχές. Θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου για το τεράστιο αυτό πρόβλημα, καθώς και την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων μηχανισμών, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία - Δημοτική Κίνηση