Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1940-1945
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ»
Έδρα : Καλάβρυτα, Δ/νση: Ευσεβίου Κηπουργού 6,
Τηλ. 26920 29095, Φαξ: 26920 23330


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στην Υπάτη συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας (περιόδου 1940/1945 - Ελληνικά Ολοκαυτώματα), το Σάββατο 21 Ιουνίου 2008, στο οποίο συμμετείχαν οι: Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Δήμαρχος Καλαβρύτων, Αθανάσιος Πανουργιάς, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Δήμαρχος Διστόμου, τα Μέλη: Δασκαλάκης Ευτύχιος, Δήμαρχος Καντάνου, Μπενετάτος Στυλιανός, Δήμαρχος Νίκαιας, εκπροσωπούμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κορομπίλη Σταύρο, Κοσμάς Χρήστου, Πρόεδρος της Κοινότητας Κομμένου Άρτας και Νικολούλης Γεώργιος Πρόεδρος Τ.Σ. Δομένικου Δήμου Ποταμιάς, παρουσία του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις Μανώλη Γλέζου, του Δημάρχου Υπάτης, Δημητρίου Καραβάνα, του Δημάρχου Ανωγείων, Σωκράτη Κεφαλογιάννη, του Δημάρχου Κεντρικού Ζαγορίου, Γαβριήλ Παπαναστασίου, του Δημάρχου Σερβίων Κοζάνης, Κοκολιού Δημοσθένη, εκπροσώπων άλλων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος καθώς και φορείς και Σύλλογοι της Μαρτυρικής Υπάτης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ετέθη από το Δήμαρχο Υπάτης, Δημήτριο Καραβάνα, το θέμα της εξαίρεσης από τη μελλούμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση των αναγνωρισμένων από την Πολιτεία Μαρτυρικών Περιοχών της χώρας μας, και με τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων παρισταμένων Δημάρχων και εκπροσώπων από Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά της Ελλάδας,
ομόφωνα αποφασίστηκε ότι:
Όπως η πολιτεία, κατά το παρελθόν, με θεσμικές αποφάσεις ανακήρυξε, «Τιμής Ένεκεν», Δήμους και Κοινότητες, τις περιοχές των Ολοκαυτωμάτων της χώρας, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στους Αγώνες της Απελευθέρωσης της πατρίδας μας, έτσι και σήμερα με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, οι Μαρτυρικές Πόλεις που είναι έδρες Δήμων, να παραμείνουν τα ονόματα και οι έδρες τους ως έχουν.

Θεωρούμε ότι έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε την ιστορία μας και τη μνήμη των θυμάτων, που σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση αλλάξει η έδρα του Δήμου, που είναι η Μαρτυρική Πόλη σήμερα, η ιστορική μνήμη θα σβήσει, διότι λαός χωρίς ιστορία δεν έχει μέλλον.

Το Διοικητικό Συμβούλιο



Υπάτη, 17 Ιουνίου 1944

Το Ολοκαύτωμα της Υπάτης

Στις 17 Ιουνίου 1944, ημέρα Σάββατο, γράφτηκε ίσως η πιο μελανή σελίδα στην νεότερη ιστορία της Υπάτης. Στρατιωτικά τμήματα της κεντρικής Γερμανικής διοίκησης Λαμίας επιτέθηκαν κατά της Υπάτης, εκτελώντας 28 άτομα, τραυματίζοντας 30, καταστρέφοντας 375 από τα 400 σπίτια της πόλης, βυζαντινές εκκλησίες και ιστορικά αρχοντικά.
Για την προσφορά της στην Ενωμένη Εθνική Αντίσταση, που κορυφώθηκε με το ολοκαύτωμα αλλά και την εκτέλεση των Υπαταίων Πατριωτών μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τους Γερμανούς, η Υπάτη ανακηρύχθηκε Μαρτυρική Πόλη.
Υπαταίοι μάρτυρες της Κατοχής
Η Υπάτη πυρπολήθηκε τρεις φορές από τους Γερμανούς και βομβαρδίστηκε με πυροβολικό αρκετές.
Οι ημερομηνίες των πυρπολήσεων:
17 Ιουνίου 1944
10 Αυγούστου 1944
12 Οκτωβρίου 1944
Ο γραμματέας της τότε κοινότητας Υπάτης, Περικλής Ευθ. Ευθιμιόπουλος, που πέθανε στην Τασκένδη, σε πρόχειρη σημείωσή του γράφει λακωνικά:
«Επυρπολήθηκαν άπασαι αι οικίαι, καταστήματα και λοιπαί οικοδομαί. Απέμειναν όρθια περί τα 25 σπίτια. Ανετινάχθη η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Άπαντα τα Δημόσια και κοινοτικά κτίρια και Σχολεία κατεστράφησαν.
«‘Επί το ερείπιον» εστάθη η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Αυτή όπλισε τους απλοϊκούς ανθρώπους της και έστησαν στο ξέφωτο μετερίζι της φυλής το χορό της ψυχικής Αντίστασης, που τελικά νίκησε τις χιτλερικές δυνάμεις».
Η εκτέλεση των Υπαταίων πατριωτών, 1 Δεκεμβρίου1942
Στις 1 Δεκεμβρίου 1942, δέκα κάτοικοι της Υπάτης εκτελέστηκαν στα ερείπια της γέφυρας του Γοργοποτάμου, ως αντίποινα από τους Γερμανούς για την ανατίναξή της.
Στις 5 Δεκεμβρίου 1942 άλλοι έξι Υπαταίοι εκτελέστηκαν στα Καστέλλια Φωκίδος από τους Ιταλούς.
Στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων της Υπάτης στην περίοδο της Ιταλογερμανικής Κατοχής, 1940-1944 :
Στη Γέφυρα του Γοργοποτάμου, 1-12-1942 10
Στο χωριό Καστέλλια, 6-12-1942 6

ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ,

Υπάτη 17-6-1944 28

ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ , 1942-1944 16

ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ 7

ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ 35

ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΝΑΡΚΕΣ-ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ 5

Πηγή:
www.ypati.gr,
"Υπάτη 1944-1994, 50 Χρόνια από το Ολοκαύτωμα",
΄Εκδοση Συνδέσμου Υπαταίων -1994.

Δεν υπάρχουν σχόλια: