Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ ....Μία ξεχασμένη μάχη !!!

Ξεχασμένοι  (δυστυχώς ) από τους Νεοέλληνες οι  τοπικοί ήρωες της Επανάστασης του '21!

Η  πολυαίμακτη ήττα, που υπέστησαν  στον Αετό ,οι Αλβανοί του Τελεχόν Φέζον συγγενή του Αλή Πασά  από μια δράκα ηρώων, δεν έχει προηγούμενο.

Δυστυχώς, από τότε αυτή η συγκλονιστική μάχη  δεν έτυχε της ανάλογης αναγνώρισης και προβολής και έχει περάσει στα «ψιλά γράμματα» της Ιστορίας....

Η δημοσίευση αυτή προσπαθεί  να ανασύρει από την  τη λήθη του παρελθόντος  την φοβερή αυτή μάχη  και να δώσει έτσι το ερέθισμα να ασχοληθούν και άλλοι στην έρευνα των σχετικών πηγών , καταγράφοντας  τα επιμέρους στοιχεία  ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή  και κυρίως στις μέλλουσες γενιές.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Μετά την μάχη στο χάνι της Γραβιάς ( 8 Μαΐου 1821 ) οι οπλαρχηγοί Γκούρας , Σκαλτσοδήμος και Σαφάκας, σε συνεννόηση με τον οπλαρχηγό Γεωργάκη Κοντογιάννη, αποφάσισαν να επιτεθούν και να κτυπήσουν την Υπάτη για να αναγκάσουν τους Τούρκους να υποχωρήσουν και να αφήσουν ελεύθερη τη διάβαση των Θερμοπυλών.
Οι Γκούρας και Σκαλτσοδήμος έπιασαν την θέση Αετός δίπλα στην Καστανιά και πάνω από την Υπάτη.
 Ο Σαφάκας έπιασε την θέση Πάθενα πάνω από το Σμόκοβο και δίπλα στο Νιοχώρι, σε συνεννόηση με τον Γεωργάκη Κοντογιάννη την επομένη να κτυπήσουν μαζί την Υπάτη. Απρόοπτα όμως με το ξημέρωμα της μέρας ,οι Γκούρας και Σκαλτσοδήμος, βρέθηκαν περικυκλωμένοι από 1500 Αλβανούς υπό τις διαταγές του Αλβανού Τελεχόν Φέζον συγγενή του Αλή Πασά .
Η μάχη που ακολούθησε ήταν σφοδρή σώμα με σώμα ,κράτησε έως την δύση του Ήλιου. Η αριθμητική υπεροχή των Αλβανών ανάγκασε τους Έλληνες να οπισθοχωρήσουν μέσα στην χαράδρα.
Τότε επετέθη ο Σαφάκας κατά των Αλβανών με 300 παλικάρια.
Οι Αλβανοί ξαφνιάστηκαν, νόμισαν ότι περικυκλώθηκαν και τράπηκαν σε φυγή .
Στο πεδίο της μάχης εγκατέλειψαν 200 νεκρούς και τραυματίες καθώς και άφθονο πολεμικό υλικό. Μετά την νίκη κατά των Τούρκων όμως οι Έλληνες δεν επιτέθηκαν τελικά κατά της Υπάτης.
 Οι Ελληνικές απώλειες ήταν 12 στρατιώτες νεκροί σύμφωνα με τη Μεγάλη Στρατιωτική εγκυκλοπαίδεια, ( Τόμος Α, σελίδα 291.)
Το σώμα του Σαφάκα αποτελείτο από λίγο τακτικό Στρατό και τους κατοίκους των χωριών Σμόκοβου , Νιοχώρι και Χομίργιαννης .
Σε αυτή την μάχη διακρίθηκαν οι Σμοκοβίτες , Παπαδήμας , Γεωργουσανδρέας , Ζαχαρής , Τσιρούνης Γεώργιος , Γιαννούλης Παπανδρέας , Μανιώτης (Αλατάς), Καραδήμας.
Από την Χομίργιαννη διακρίθηκε ο Κουσουρής ,ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν αρχιτσέλιγκας με 5.000 πρόβατα .
Στη μάχη του Αετού ,πήρε μέρος και ο μικρός γιός του Κουσουρή , Ιωάννης τον οποίο, μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας τον σκότωσαν ληστές επειδή δεν τους έδωσε μία κουμπούρα.
Το μέρος που σκότωσαν οι ληστές τον Κουσουρή ονομάσθηκε : στο βάρεμα του Κουσουρόγιαννου.

*ΣΧΟΛΙΟ

Πιθανόν ο Σύλλογος Πυργιωτών Υπάτης  θα μπορούσε να πρωτοστατήσει μαζί με τους όμορους  συλλόγους  Νεοχωρίου και Χομίργιαννης  στην Καθιέρωση εορτασμού της μάχης  του Αετού ,σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικούς μας προγόνους