Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Η Παράδοση συνεχίστηκε στο Μακρυκάμπι !

Αντάμωμα στο Μακρυκάμπι Οίτης, την Κυριακή 7 Αυγούστου 2011,  πραγματοποίησε η Ένωση Συλλόγων Δήμου Υπάτης με παραδοσιακά μουσικά ακούσματα δεμένα με την ιστορία και τους θρύλους της περιοχής, μαζί με αναπαραστάσεις από την ποιμενική ζωή της Οίτης, όπως τη γιορτή της «στρούγκας» που γινόταν παλιά της Ανάληψης και αργότερα, μέχρι σήμερα, των Αγίων Αποστόλων. Ακούσματα και αναπαραστάσεις που έφεραν τους επισκέπτες κοντά στον παλιό αλλά και τον καινούριο κόσμο της Οίτης.
Το Μακρυκάμπι, ανάμεσα στα χωριά Δάφνη - Νεχώρι - Πύργο και βλέποντας τις κορφές της Οίτης, των Βαρδουσίων και της Γκιώνας, αποτέλεσε στρατηγικό οροπέδιο – σταυροδρόμι, που χρησιμοποιήθηκε σαν λημέρι των κλεφταρματολών του 1821, Ανδρούτσου, Διάκου και Βλαχοθανάση. Εδώ, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και στη θέση «Παζαράκια» γινόταν μεγάλο αντάμωμα – παζάρι των χωριών της περιοχής με διάφορα προϊόντα.
Ιστορικό ήταν και το αντάμωμα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής στο Μακρυκάμπι για την υποδοχή του Βασιλιά Όθωνα στα 1845. Σε αυτό ο κόσμος μας εξέφρασε τα ευγενή του αισθήματα, όπως θα έκανε για οποιονδήποτε άρχοντα, με Κλειστά τραγούδια, που χαρακτηρίζουν την περιοχή και ταίριαζαν στην περίσταση, όπως:
• Συντάς εβγήκε ο βασιλιάς ν΄ αλαφοκυνηγήσει με τετρακόσιους άρχοντες με εξήντα σταυροφόρους.
• Ν΄ από την νι΄ άκρη τα΄ αρανού, ν΄ όσο να βγει στην άλλη, συμπεθερεύει ο βασιλιάς με τα Ανετολιώτες.