Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Kαταγγελίες για παράνομη απόθεση βοθρολυμάτων στην Φθιώτιδα.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη Φθιώτιδα λειτουργούν δυο βιολογικοί καθαρισμοί αστικών λυμάτων σε βαθμό όχι ικανοποιητικό, ένας βιολογικός καθαρισμός είναι ανενεργός, με φυτρωμένα πλατάνια στις εγκαταστάσεις του (Μακρακώμη-Σπερχειάδα) και σε όλες τις άλλες περιοχές του νομού παράγονται βοθρολύματα που η διαχείρισή τους βρίσκεται στο έλεος της ασύδοτης δράσης συμφερόντων ασυνείδητων ιδιωτών αλλά και επαγγελματιών του χώρου.

Ο Σπερχειός ποταμός, οι χείμαρροι, οι ξηριάδες, οι σούδες πανέμορφων τοποθεσιών του νομού μας και τελικά ο Μαλιακός κόλπος, καθημερινά δέχονται βοθρολύματα που παράνομα αποτίθενται από ασυνείδητους. Τα λύματα αυτά δημιουργούν χημική και μικροβιακή μόλυνση και καταστρέφουν χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα. Σύντομα οι περιοχές που δέχονται παράνομα τα βοθρολύματα θα έχουν πρόβλημα με τις γεωτρήσεις νερού.

Συχνά δεχόμαστε καταγγελίες για παράνομη απόθεση βοθρολυμάτων σε διάφορες περιοχές του νομού μας. Πρόσφατα μας κατήγγειλαν τέτοιες καταστάσεις στην ανατολική περιοχή του νομού και συγκεκριμένα στη Γλύφα Φθιώτιδας. Ιδιώτες αδειάζουν παράνομα τα βοθρολύματά τους, με δικά τους βυτία, σε σούδες της περιοχής. Και το χειρότερο, συχνά και τα ειδικά βυτιοφόρα, που έχουν την άδεια της Νομαρχίας, αντί να οδηγούν τα βοθρολύματα στο βιολογικό καθαρισμό της Λαμίας, τα αποθέτουν ανεξέλεγκτα οπουδήποτε τους βολεύει, για να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους.

Ο Νομάρχης Φθιώτιδας το γνωρίζει αυτό ; Διενεργούνται έλεγχοι για τη σωστή λειτουργία των βυτιοφόρων στο νομό ; Πως εξασφαλίζεται η εφαρμογή της σχετικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας ; Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Νομαρχία για την εφαρμογή των κανόνων σωστής λειτουργίας των επίσημων βυτιοφόρων Άλλωστε ο έλεγχος αυτός ήταν ένα από τα μέτρα που δεσμεύτηκε ο Νομάρχης να πάρει για την προστασία του Μαλιακού.

Ο Δήμαρχος Πελασγίας βάζει σε άμεση προτεραιότητα την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων του δήμου του ; Τι μέτρα παίρνει για να σταματήσει την παράνομη δραστηριότητα των ασυνείδητων στην περιοχή του ; Η συνεργασία με επαγγελματία του είδους, που θα συγκέντρωνε όλα τα βοθρολύματα της περιοχής, υπό την εποπτεία των υπηρεσιών του δήμου, θα μπορούσε να αποτελέσει την ενδιάμεση λύση, μέχρι να γίνει βιολογικός καθαρισμός.

Πριν απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα, περιμένουμε την απάντησή τους και κυρίως τη δράση τους για την προστασία του τόπου μας.

Το ΔΣ