Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Πάσχα στην Οίτη - Το Ελληνικό Πάσχα !

Στα χωριά της Οίτης με απόλυτη προσήλωση στην παράδοση !
Το σούβλισμα του αρνιού, ανήμερα το Πάσχα, είναι ένα έθιμο που δεν συναντάται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, αλλά έχει καθιερωθεί και αποτελεί αναπόσπαστη παράδοση της Λαμπρής, κυρίως σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και ειδικότερα στην Περιοχή της Οίτης . Το υπομονετικό ψήσιμο του οβελία, πάνω από τη φωτιά του κάρβουνου που σιγοκαίει, παίρνει μια μορφή σχεδόν τελετουργική .
Είναι ένα έθιμο που έλκει την καταγωγή του από τον περασμένο αιώνα και όχι μόνο δεν ξεθωριάζει με το πέρασμα του χρόνου, αλλά ζωντανεύει όλο και περισσότερο, καθώς οι νεότερες γενιές συμμετέχουν με ιδιαίτερο μεράκι και κέφι, τόσο στην προετοιμασία του αρνιού και το σούβλισμα, όσο και στο πασχαλινό γλέντι που ακολουθεί.
Αμέσως μετά τη λειτουργία της Ανάστασης και πριν καλά – καλά ξημερώσει, οι κεφαλές του σπιτιού βρίσκονται στο πόδι για την ετοιμασία της φωτιάς. Ένας από την παρέα, κάνοντας το σταυρό του, βάζει φωτιά στο σωρό, με τη λαμπάδα της Ανάστασης. Οι φλόγες γρήγορα τυλίγουν τα ξύλα, αλλά με τα συχνά ραντίσματα και τα χτυπήματα, η φωτιά καταλαγιάζει, τα κλήματα δεν σταχτώνουν και σε η θράκα γίνεται ό,τι πρέπει για να υποδεχθεί τα αρνιά. Αμέσως μετά το ξημέρωμα το τοπίο χάνεται μέσα σε σύννεφα καπνού. Στα κάρβουνα πλάι στο αρνί, το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι.
Πάσχα στην Υπάτη...
Η Ρούμελη είναι “δεμένη” με έθιμα που απευθύνονται στην καρδιά του Έλληνα και έχουν μπολιαστεί με την παράδοση αιώνων. Στη Ρούμελη, το ψήσιμο του οβελία είναι μια διαδικασία σχεδόν τελετουργική και γι αυτό, πολλές φορές, συνδέεται άμεσα με το θρησκευτικό στοιχείο. Στην Υπάτη Φθιώτιδας, οι εκδηλώσεις το Πάσχα έχουν ως επίκεντρο το προαύλιο του ναού του Αγίου Νικολάου, όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται ντόπιοι και ξένοι για να χορέψουν στους ρυθμούς της ελληνικής δημοτικής παράδοσης. Ανήμερα το Πάσχα το βράδυ, κι αφού έχει προηγηθεί το κάψιμο του Ιούδα στη μεγάλη φωτιά, όλοι κατευθύνονται στην πλατεία του χωριού για τη συνέχιση του χορού. Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, στα Λουτρά Υπάτης, χορεύεται ένας ιδιαίτερος χορός που έρχεται κατευθείαν από την τοπική παράδοση: ο "Κλειστός" χορός έχει τις ρίζες του στο Νεοχώρι Υπάτης. Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται για δύο ακόμη ημέρες, την Τρίτη του Πάσχα στην Αγία Παρασκευή Μεξιατών και την Τετάρτη με τη μεγάλη πορεία των αντρών του χωριού μέχρι την Παναγία Αρσάλη. Οι άντρες μένουν εκεί τη νύχτα και την επομένη το πρωί παίρνουν μέρος στη Θεία Λειτουργία..Με στοιχεία από enet.gr