Στην Υπάτη άρχισε να λειτουργεί από το 2009 ένα νέο μικρό πλανητάριο, το Αστεροσχολείο. Πρόκειται για ένα εργαστήριο προβολής θεμάτων αστρονομίας, καθώς και χώρο διεξαγωγής εκδηλώσεων σχετικών με την αστρονομία, που σκοπό έχει να δώσει το ερέθισμα στους επισκέπτες του να ασχοληθούν με τη μαγεία της εικόνας του έναστρου ουρανού και να γνωρίσουν το σύμπαν.
Την ιδέα για τη δημιουργία του Αστεροσκοπείου είχαν οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Γιώργος Σφήκας και Κία Τζιώτζη της Β/θμιας Εκπ/σης Φθιώτιδας, συνεργάτες του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Φθιώτιδας, και υλοποιήθηκε με την πρωτοβουλία της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Φθιώτιδας και τη συνεργασία του Δήμου Υπάτης και της Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας.
Το Αστεροσχολείο στεγάζεται σε κτήριο που παραχωρήθηκε από το Δήμο της πόλης και αποτελεί έδρα του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας (ΣΕΑΦ) που ιδρύθηκε το 2007. Εκτός από το Δήμο, την προσπάθεια στήριξε οικονομικά και το ζεύγος Σταύρου και Ειρήνης Κακογιάννη που κατάγεται από την Υπάτη και δώρισε στο Αστεροσχολείο 200.000€ για εξοπλισμό και υποδομές του κτηρίου.
Το νέο αυτό μικρό Πλανητάριο μπορούν να επισκεφθούν μαθητές από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της ευρύτερης περιφέρειας για να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά προγράμματα σχετικά με το σύμπαν και την αστρονομία αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος, μικρός ή μεγάλος που θέλει να γνωρίσει από κοντά το μυστήριο του σύμπαντος και τις ομορφιές του!
Η έναρξη λειτουργίας του Αστεροσχολείου συνέπεσε με τον εορτασμό από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU), του 2009 ως Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας (International Year of Astronomy-IYA). Το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας 2009 σηματοδοτεί την 400η επέτειο της 1ης αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπιο που έγινε από το Γαλιλέο (Galileo Galilei).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΣΕΑΦ: www.seaf.gr στο σύνδεσμο asterosxoleio.