Θεριεύει η εγκληματικότητα στη Φθιώτιδα. Στο Νοσοκομείο της Λάρισας και μάλιστα βαρεία τραυματισμένο έστειλαν άγνωστοι ένοπλοι διαρρήκτες έναν 55χρονο χτες το πρωί στις Λιβανατες. Οι δυο δράστες εισηλθαν τα ξημερώματα στο σπίτι του Σ.Ρ. παραβιάζοντας ένα παράθυρο.
Έγιναν αντιληπτοί από τον 22χρονο γιο του θύματος τον οποίο απείλησαν με όπλο μάλλον τύπου καλασνικωφ και χωρίς να πάρουν τίποτα αποχώρησαν.
Ο 22χρονος μόλις βγηκαν έξω από το σπίτι οι διαρρήκτες ξύπνησε τους γονείς του και άρχισε να φωνάζει καλώντας σε βοήθεια, τότε ο ένας από τους δράστες, αυτός με το καλασνικωφ γύρισε και πυροβόλησε δυο φορές κατά της οικογένειας, μια από τις σφαίρες πέτυχε στο μάγουλο τον 55χρονο τραυματίζοντας τον βαριά.
Αρχικά μεταφέρθηκε στο Κ.Υ Αταλάντης και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Λαμίας. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης του διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου οι γιατροί προσπαθούν να αφαιρεσουν τη σφαίρα από το κεφάλι του άτυχου 55χρονου χωρίς να προκαλέσουν βλάβες σε ζωτικά όργανα του.
Ληστεία και στην Εθνική Τράπεζα στα Καμμένα Βούρλα
Μέρα μεσημέρι, στο κέντρο των Καμένων Βούρλων χτύπησαν το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, τρεις αδίστακτοι ληστές και έφυγαν με λεία 70.000 ευρώ. Εξοπλισμένοι με κουκούλες και καλάσνικοφ ήταν οι δύο από τους τρεις άγνωστους που μπήκαν ως πελάτες στην Τράπεζα την ώρα που μέσα σ' αυτήν υπήρχαν εκτός των υπαλλήλων και 5 πελάτες.
Οι άγνωστοι απαίτησαν τα χρήματα των Ταμείων και σύμφωνα με μία πληροφορία πήραν και 20.000 από πελάτη που περίμενε να τα καταθέσει.
Έφυγαν με αυτοκίνητο που περίμενε συνεργός τους ενώ πληροφορίες μιλούν για εγκατάλειψη του οχήματος λίγο αργότερα και διαφυγή προς άγνωστη κατεύθυνση με άλλο αυτοκίνητο.
Οι πελάτες που ήταν στην Τράπεζα μεταξύ των οποίων και ο ταμίας του Δήμου, έκαναν λόγω για άτομα που μιλούσαν Αλβανικά. Μέχρι να φτάσει στο σημείο η αστυνομία οι δράστες πρόλαβαν να κινηθούν προς την Εθνική Οδό και να εξαφανισθούν.
Έρευνες που έγιναν προς το δρόμο του Ρεγγινιου δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα. Πάντως αστυνομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για ενέργεια των Παλαιοκωστα - Ριζάϊ αλλά για αλλοδαπούς που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Λοκριδας και είναι βαριά οπλισμένοι.
Σε ειδική συνεδρίασητην Τετάρτη29 Απριλίου 2009, και ώρα 19.00 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Υπάτης καλείται για συζήτηση και λήψη απόφασης σε ένα και μοναδικό θέμα « την Έγκριση απολογισμού εσόδων & εξόδων του Δήμου Υπάτης για τοοικονομικό έτος 2008 ».
Σαν στήλη θα θέσουμε μια απλή ερώτηση στους κους Δημοτικούς Συμβούλους και φυσικά δεν τρέφουμε ελπίδες ότι θα πάρουμε κάποιααπάντηση.
Κύριοι Σύμβουλοι στις 12 συνεδριάσεις του Δημοτικού σας Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκαν στην διάρκεια του 2008 πόσα θέματα από αυτά που συζητήθηκαν αφορούσαν τον Πύργο και ποια ?
Ηλικιωμένος οδηγός οδηγούσε ανάποδα στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας με αποτέλεσμα να προκαλέσει τροχαίο ατύχημα ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα παρά μόνο με υλικές ζημιές.
Χτες το πρωί ο ηλικιωμένος οδηγός κινήθηκε στο ρεύμα προς την Λαμία έχοντας όμως κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη. Αφού διάνυσε αρκετά χιλιόμετρα λίγο πριν βγει από τον κλειστό αυτοκινητόδρομο κοντά στη Στυλίδα προκάλεσε ατύχημα με εμπλεκόμενα 2 ακόμη οχήματα.
Οι οδηγοί των εμπλεκόμενων αυτοκινήτων δ΄ηλωσαν ότι τους προστάτευσε ο Αγιος Γεώργιος που χτες τιμούσαμε την μνήμη του και αδυνατούσαν να πιστέψουν αυτό που τους συνέβη
Ο Καλός καιρός και η καλή διάθεση ήταν τα στοιχεία που συνετέλεσαν σε ένα λαμπρό γιορτασμό της Αναστάσιμης ημέρας του πάσχα στον Πύργο.
Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μετά το Χριστός Ανέστη και τις ευχές που αντάλλαξαν οι Πυργιώτες …όρμησαν στην καλομαγειρεμένη παραδοσιακή μαγειρίτσα ξεχνώντας για λίγο την « σφιχτή» συγκυρία .
Ανήμερα του Πάσχα ο Πύργος έβαλε τα γιορτινά του κάθε αυλή και καπνός κάθε σπίτι και σούβλα .Ο ήχος των παραδοσιακών τραγουδιών με το κλαρίνο και τα τσάμικα ανέβαζαν το κέφι στα ύψη. Μοναδικές στιγμές που κρατούν λίγες ώρες σε κάθε μεγάλη θρησκευτική γιορτή αλλά φέρνουν ποιο κοντά τις οικογένειες τις φιλίες τους Πυργιώτες.
Την Δευτέρα του Πάσχα η γιορτή συνεχίστηκε στην αναβίωση του ανταμώματος στην Αγία Σοφία Κορομπίλλη που αναβίωσε ο Πρόεδρος του Τ/Σ Πύργου Νίκος Ολυμπιάδης τα τελευταία χρόνια και ο κόσμος των όμορων χωριών μαζί με τους Πυργιώτες το αγκάλιασαν και προσπαθούν να του δώσουν την αίγλη που είχε και να μετατραπεί και πάλι σε μια μαζική σύναξη των κατοίκων των ορεινών χωριών της Οίτης …Και του χρόνου …Χρόνια πολλά σε όλους
Τοξικά φύκια-φονιάδες είναι η αιτία που σκοτώθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ψάρια στο Μαλιακό κόλπο και έχουν γεμίσει οι παραλίες με τα νεκρά κουφάρια τους. Τα μικροφύκια του γένους Chattonella ανιχνεύτηκαν από τους επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ως υπεύθυνα για τους μαζικούς θανάτους στα ψάρια, κάτι το οποίο ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι πρωτόγνωρο.
Για περισσότερες από 50 ημέρες το φαινόμενο είναι σε έξαρση, ενώ οι δικαιολογίες που δίνονταν στη δημοσιότητα από τη νομαρχία για έλλειψη οξυγόνου και για όγκο από φερτές ύλες του ποταμού Σπερχειού πλέον κατέρρευσαν. Την ίδια στιγμή, συνεργεία που έχουν μισθωθεί από τη νομαρχία μαζεύουν τα νεκρά ψάρια από τις παραλίες στο πέταλο του Μαλιακού.
«Πρόκειται για ένα είδος που δεν μας ήρθε από άλλες περιοχές. Υπήρχε στη χώρα μας», υπογραμμίζει ο βιολόγος ερευνητής, Κώστας Κουκάρας, που ήταν ο πρώτος σύμφωνα με τη βιβλιογραφία που το εντόπισε στη χώρα μας σε ιχθυοτροφείο στη Λάρισα. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, «πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες στη φυτοπλαγκτονική μάζα για να αναπτυχθεί. Στην προκειμένη περίπτωση ίσως να διαμορφώθηκαν σε αυτή την περιοχή αυτές οι συνθήκες που είναι απαιτούμενες».
Στην ίδια κατεύθυνση συγκλίνουν και οι επιστήμονες από το ΕΛΚΕΘΕ που το εντόπισαν ύστερα από αναλυτικούς ελέγχους σε ημιθανή ψάρια. Όπως μάλιστα οι ίδιοι επισημαίνουν σε έκθεσή τους, «σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία τα είδη του γένους chattonella ευθύνονται για μαζικούς θανάτους ψαριών?».
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα συγκεκριμένα μικροφύκια έχουν τη δυνατότητα για κάποια περίοδο που διαρκεί από 1 έως 6 μήνες ανάλογα με τις συνθήκες να παράγουν διάφορες κατηγορίες ιχθυοτοξίνες και νευροτοξίνες οι οποίες δρουν κυρίως στα βράχια των ψαριών προκαλώντας σημαντικές βλάβες.
«Με τον τρόπο αυτό δικαιολογείται ως γεγονός ότι είχαμε μαζικούς θανάτους ψαριών οι οποίοι έδειχναν ότι κυριολεκτικά τα ψάρια δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν το οξυγόνο», εξηγεί ο διευθυντής Αλιείας της Νομαρχίας Φθιώτιδας, Δημήτρης Ρίζος, που μιλά για ένα πρωτόγνωρο γεγονός στον ελλαδικό χώρο κρίνοντας την έκταση και την ένταση του φαινομένου.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το συγκεκριμένο είδος εντάσσεται στα τοξικά φύκια τα οποία καταστρέφουν το θαλάσσιο οικοσύστημα όταν βρουν πρόσφορες συνθήκες και σε ειδικές περιπτώσεις λόγω του όγκου από τις νευροτοξίνες υπάρχει δυνατότητα να επιδράσουν ακόμη και στον ανθρώπινο οργανισμό, δυσκολεύοντας την αναπνοή όχι μόνο στους λουόμενους και σε αυτούς που κολυμπούν στη θάλασσα αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται στις παραλίες.
Η τιμή του Πασχαλινού οβελία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 Ευρώ σύμφωνα με τους κρεοπώλες της Φθιώτιδας.
Αυτό σημαίνει οικονομική καταστροφή για τους κτηνοτρόφους που βλέπουν τον κόπο τους να πηγαίνει χαμένος αφού η τιμή χονδρικής που θα αγοράσουν οι χονδρέμποροι δεν θα ξεπεράσει τα 3.5 ευρώ
Οι κτηνοτρόφοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση αφού εδώ και χρόνια οι τιμές που πουλούν τα ζώα τους έχουν καθηλωθεί και η πολιτεία κωφεύει στα προβλήματα που απειλούν το επάγγελμά τους.
Από την άλλη όμως οι καταναλωτές πληρώνουν πανάκριβα τους μεσάζοντες που ενώ αυτοί έχουν δημιουργήσει αυτό το κύμα ακρίβειας που πλήττει την χώρα μας αυτούς δεν τους αγγίζει η οικονομική κρίση .
Στον αντίποδα οι κρεοπώλες της Φθιώτιδας φωνάζουν ότι η ζήτηση είναι πεσμένη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι κάτι που απειλεί ακόμη και την λειτουργία των καταστημάτων τους.
Με την ευκαιρία των Αγίων ημερών του Πάσχα και της οικονομικής κρίσης που έχει περάσει το κατώφλι της χώρας μας ας ξαναγυρίσουμε στα χωριά μας έστω και για λίγες μέρες για να ξαναζήσουμε όπως και τότε που ήμασταν μικρά παιδιά, να θυμηθούμε την ξεχασμένη μας παράδοση.
Ξαναγυρίζοντας στα χωριά μας ας θυμηθούμε τους γιορτασμούς του Πάσχα στα παιδικά μας χρόνια τις θαυμάσιες εκείνες γιορτές που τόσο τις χαιρόμασταν σαν μικρά αμέριμνα παιδιά της υπαίθρου, - την Ακολουθία των Παθών, την λιτανεία του επιταφίου, την λαμπρή Ανάσταση στο προαύλιο της εκκλησίας, την Αγάπη, τις ευχές τα τσουγκρίσματατις επισκέψεις μας στις εξοχικές εκκλησίτσες,
Το Πάσχα ανοίγει με την Κυριακή
ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ:
Αλλοτε την ημέρα των Βαΐων πήγαιναν βάγια στην εκκλησία και αφού τα ευλογούσε ο παπάς τα μοίραζε στους πιστούς
Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ- Μ. ΤΡΙΤΗ: Ήταν ημέρες περισυλλογής και νηστείας - καθολική συμμετοχή των πιστών στις αγρυπνίες. Ιδιαίτερα την Μ. Τρίτη (τροπάριο Κασσιανής)
Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ: Και στον Πύργο παλιότερα γινόταν παρασκευή ζυμαριού της χρονιάς.
Μ. ΠΕΜΠΤΗ: Γενικότερα στα χωριά μας την Μ. Πέμπτη ζυμώνουν ψωμιά - κουλούρες της Λαμπρής. Την ημέρα αυτή γινόταν η βαφή των αυγών. Κάθε κουλούρα έπρεπε να έχει πάνω κόκκινο αυγό.
Σε κάθε βαφτιστήρι η νονά του έφτιανε ιδιαίτερα μεγάλη κουλούρα με κόκκινο αυγό. Την Μ. Πέμπτη χρησιμοποιούσαν τα κεριά από τα δώδεκα Ευαγγέλια για την απόκτηση του ποθούμενου ή την αποδίωξη ασθενειών. Αυτή την ημέρα οι τσοπάνηδες κρεμούσαν στα ζωντανά πολύχρωμες κλωστές και νήματα για να προφυλάξουν από τις ασθένειες. Καμιά από τις νοικοκυρές δεν τολμούσε να πλύνει ρούχα αυτή τη μέρα ή να σκουπίσει το σπίτι.
Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Στολισμός του επιταφίου από κορίτσια του χωριού με πολύχρωμα ξεχωριστά λουλούδια. Περιφορά του επιταφίου στο χωριό με αναμμένα κεριά. Μεταφορά στο σπίτι λουλουδιών και κεριών του επιταφίου στο σπίτι και χρησιμοποίηση αυτών προς απαλλαγή από το μάτιασμα. Κατά την περιφορά του επιταφίου από γειτονιές του χωριού πολλές γριές που έμειναν πίσω, δεν ακολουθούσαν την περιφορά, έβαζαν στην άκρη του δρόμου πάνω σε παλιά κεραμίδα αναμμένα κάρβουνα και λιβάνι, ιερό θυμίαμα για τη θυσία του θεανθρώπου. -Το έθιμο αυτό διατηρείται μέχρι τώρα σ' όλα σχεδόν τα χωριά της χώρας μας .
Το αρνί και το κατσίκι το σφάζουν Μ. Παρασκευή και το αφήνουν να κοιμηθεί στο σπίτι δυο βραδιές.
Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ: οι κουζίνες μοσχοβολούσαν από τα γλυκίσματα που έφτιαχναν οι νοικοκυρές και ειδικά από τα κουλούρια της Λαμπρής
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ: Λαμπρή ονομάσανε το ελληνικό Πάσχα έτσι το ξέρει ο λαός στα τραγούδια του, έτσι το δίδαξε από τα πρώτα χρόνια της η εκκλησία -Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η "Λαμπριά" και μόνη έφτανε να δίνει μια φορά το χρόνο, την υπέρτατη ψευδαίσθηση της λευτεριάς. Στα χωριά μας η Ανάσταση γίνεται την καθορισμένη ώρα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας. Κοντά στο τέλος της τελετής η εικόνα της Ανάστασης περιφέρεται τρεις φορές γύρω από τον ναό. Κατά την Ανάσταση φώτα, ασπασμός, κρότοι, όλοι κρατούν λευκές λαμπάδες. Το άγιο φως πρέπει να μεταφερθεί στο σπίτι με προσοχή να μην σβήσει η λαμπάδα. Το άγιο φως ήταν απαραίτητο πρώτα απ' όλα για να γίνει ένας σταυρός στ' ανώφλι του σπιτιού με τον καπνό της λαμπάδας. Κατόπιν με το ίδιο φως ανάβει το καντήλι του σπιτιού. Αν υπήρχε στο σπίτι ζωντανό που δεν γεννούσε το σταύρωναν με την αναμμένη λαμπάδα στο χέρι λέγοντας το "Χριστός Ανέστη". Πίστευαν δε πως το ζωντανό σύντομα θα γκαστρωθεί και θα γεννήσει.
Συνήθως το πασχαλινό φαγητό άρχιζε με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών. Μετά τη νόστιμη μαγειρίτσα και τις πρώτες πρωινές ώρες αρχίζει το ψήσιμο του αρνιού. Το αρνί στη σούβλα που λέγεται οβελός (από το βέλος) εξού και ο οβελίας γίνεται σε θαυμάσια εξοχικά μέρη την ημέρα της Λαμπρής. Όλοι έβάζαν ένα χεράκι να γυριστεί το αρνί και το κοκορέτσι, χυνόταν άφθονο κοκκινέλι στα ποτήρια και όποιος ήταν περαστικός γινόταν καλοδεχούμενος κι έτρωγε κι έπινε μαζί τους.
Την κλωστή που είχαν τα παιδιά στα χέρια τους από την 1η του Μάρτη την τοποθετούσαν στο πόδι του αρνιού. Οι βοσκοί την ημέρα της Λαμπρής δεν έπιαναν κόκκινα αυγά. Οι τσοπαναραίοι παρατηρούσαν την πλάτη του ψημένου αρνιού που είχε μαντικές ενέργειες.
Χορτασμένοι εκεί όλοι απ' το Πασχαλινό τραπέζι μεθυσμένοι από τη χαρά και την ευτυχία, χόρευαν και άλλαζαν το φιλί της Αγάπης, πάνω στο χορό.
Ευκαιρία λοιπόν αυτό το Πάσχα να ξαναθυμηθούμε τα παλιά να γιορτάσουμε και να γλεντήσουμε Ρουμελιώτικα.
Συνεδριάζει σήμερα 7Απριλίου 2009, ημέρα Τρίτη, και ώρα 18.00 μ.μ. το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Υπάτηςγια συζήτηση καιλήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα:
ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση πρακτικών προηγούμενων συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
ΘΕΜΑ 2ο: Περί έγκρισης απολογισμών Σχολικών Επιτροπών οικ. έτους 2008.
ΘΕΜΑ 3ο:Περί διάθεσης υπαλλήλων, για την συγκρότηση επιτροπών στον Σύνδεσμο ύδρευσης ΟΤΑ από πηγές «ΚΑΝΑΛΙΑ».
ΘΕΜΑ 4ο: Οργάνωση άρδευσης 2009.
ΘΕΜΑ 5ο: Αναμόρφωση του προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος εκτελεστέων έργων του Δήμου μας τρεχούσης χρήσεως.
ΘΕΜΑ 6ο: Δακοκτονία 2009.
ΘΕΜΑ 7ο: Ίδρυση Μουσείου Ιστορίας της Εκπαίδευσης στον Δήμο μας.
ΘΕΜΑ 18ο: Περί καθορισμού των όρων για την εκμίσθωση του Δημοτικού Περιπτέρου στο Τ.Δ. Υπάτης , με απευθείας ανάθεση.
ΘΕΜΑ 19ο: Αποδοχή χρηματικής ενίσχυσης ποσού 44.892,00 € από το Υπουργείο Οικονομικών από πιστώσεις του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας.
ΘΕΜΑ 20ο: Συζήτηση σχετικά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου μας.
Ως συνήθως ο Πύργος εξαιρείται των δραστηριοτήτων του Δημοτικού συμβουλίου ίσως γιατί είναι άγονη γραμμή και οι ψήφοι που έλαβε η πλειοψηφία έχουν και το αντίστοιχο κόστος για το χωριό μας
Ο Δήμος Υπάτης προκηρύσσει την πλήρωση δύο (2)θέσεων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών των υπηρεσιών του Δήμου Υπάτης για την εξής, κατά αριθμό ατόμων, ειδικότητα, με τα αντίστοιχα τυπικά προσόντα και την αντίστοιχη χρονική περίοδο.
Οι θέσεις αφορούν
ΔΕ Χειριστών μηχανημάτων έργων-Ισοπεδωτής γαιών
ΔΕ Χειριστών μηχανημάτων έργων-Φορτωτής Εκσκαφέας
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Δημαρχείο, στην Υπάτη,(Γραφείο Προσωπικού, αρμόδια υπάλληλος κ. Ζιάκα Βασιλική) εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών, που αρχίζει από την επομένη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης σε τοπικές εφημερίδες ή της ανάρτησής της στο κατάστημα της υπηρεσίας και στο χώρο ανακοινώσεων του δημοτικού ή κοινοτικού καταστήματος, εφόσον η ανάρτησή της είναι τυχόν μεταγενέστερη της δημοσίευσης στις εφημερίδες
Μετά την οικολογική καταστροφή στον Μαλιακό με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια μια νέα αυτή την φορά στην Οίτη απειλεί το περιβάλλον στην Φθιώτιδα
Κίνδυνος για τον εθνικό δρυμό της Οίτης ή τοπικό φαινόμενο το ερώτημα αυτό πλανάται στους κατοίκους του Λυχνού που βλέπουν τα έλατα καθημερινά να ξεραίνονται το ένα μετά το άλλο στην περιοχή ανάμεσα στην ΙΜ Αγάθωνος και το Λυχνό . Οι κάτοικοι της περιοχής είναι απογοητευμένοι από τις εικόνες που αντικρίζουν καθημερινά και ζητούν από τις αρχές να λάβουν μέτρα για την προστασία των δένδρων.
Μετά την φοροεπιδρομή του ΤΕΒΕ στα χωριά μας όπου καφανεδάκια με τζίρο 5-10 ευρώ την ημέρα υποχρεώνονται να ασφαλιστούν στο ΤΕΒΕ οδηγώντας τα περισσότερα στο κλείσιμο τώρα το ανάλγητο κράτος φορολογεί ακόμα και τους …στάβλους ακόμα και εάν βρίσκονται σε χωριά κάτω των 1000 κατοίκων .
Το οικονομικό επιτελείο απο ότι φαίνεται υιοθετεί τη ρήση ΄΄μάζευε ας είναι και ρόγες ΄΄.Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν πλέον να καταβάλουν ΕΤΑΚ, υποχρεωτικά, το οποίο θα αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Δηλαδή, ακόμα και μία αποθήκη, αλλά και ένα μικρό σπίτι ενός - με χαμηλά εισοδήματα - γεωργού θα καταβάλει πλέον ΕΤΑΚ με βάση αυτό το όριο, εκτός αν πρόκειται για ημιτελές κτίσμα ή για γεωργικό ή κτηνοτροφικό.Για παράδειγμα, σπίτι 80 τ.μ. σε χωριό κάτω των 1.000 κατοίκων, αντικειμενικής αξίας 48.000 ευρώ, μέχρι σήμερα επιβαρυνόταν με ΕΤΑΚ 48 ευρώ. Με τις αλλαγές θα πληρώσει 80 ευρώ.Το ίδιο θα ισχύει και για οποιαδήποτε αποθήκη ή άλλο βοηθητικό χώρο, σε όλη την Ελλάδα.Όλα αυτά φυσικά, για κτίσματα που ξεπερνούν το όριο του αφορολόγητου των 100.000 ευρώ για τον άγαμο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το αφορολόγητο προσαυξάνεται κατά 30.000 ευρώ για τους πολύτεκνους.
θα λειτουργούν μέχρι το φθινόπωρο τα 279 WiFi hotspots για ελεύθερο Ιντερνετ .
Kαθώς η χώρα μας παραμένει στην τελευταία θέση στη χρήση του Ιnternet και των εφαρμογών του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού υπόσχεται ότι μέσω του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» θα λειτουργούν κανονικά μέχρι το φθινόπωρο τα 279 WiFi hotspots σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας προσφέροντας ελεύθερο Ιντερνετ στους πολίτες.
Σε έξαρση εμφανίζεται το φαινόμενο των νεκρών ψαριών, που εκβράζονται στο Μαλιακό Κόλπο. «Η περιοχή, σε όλο το πέταλο από τον Άγιο Κωνσταντίνο και τα Καμένα Βούρλα μέχρι τις Ράχες, έχει μετατραπεί σε απέραντο νεκροταφείο ψαριών, ενώ τα τελευταία 24ωρα άρχισαν να βγαίνουν στην ακτή και ψάρια άνω των 30 κιλών», καταγγέλουν ανάστατοι οι ψαράδες της Φθιώτιδας, ενώ οι ιχθυοτροφικές επιχειρήσεις, που βλέπουν να χάνεται μέρος της δυναμικότητάς τους σε προϊόν, αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Το πρόβλημα πρωτοδιαπιστώθηκε πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες, οπότε, από τη Νομαρχία κινήθηκε η διαδικασία εξετάσεων, τόσο στα ψάρια, όσο και στο νερό του Μαλιακού.
Από τις αναλύσεις στο νερό δεν ανιχνεύτηκαν κάποιες τοξικές ουσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μαζικό θάνατο ψαριών. Αντίστοιχα ήταν και τα πορίσματα των εξετάσεων στα ψάρια. Μάλιστα, επί τόπου είχε σπεύσει ειδική ιχθυοπαθολόγος από το Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης, η οποία συμπερασματικά προσδιόρισε τις αιτίες θανάτου των ψαριών στην έλλειψη οξυγόνου και στην θολερότητα των νερών, ενδεχομένως εξαιτίας των έργων, που εκτελούνται κατά μήκος του Σπερχειού ποταμού για τη διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής, κοντά στη Λαμία.
Νωρίς το πρωί, ψαράδες βρέθηκαν στο νομαρχιακό μέγαρο Φθιώτιδας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι επιστήμονες της νομαρχίας Φθιώτιδας ζητούν ενισχύσεις, αφού οι ως τώρα αναλύσεις δεν έχουν οδηγήσει σε ασφαλές αποτέλεσμα. Οι ιχθυολόγοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, καθώς εσχάτως εντοπίστηκε πρόβλημα και σε ιχθυοτροφείο της περιοχής.
Όπως αποκάλυψε ο επίκουρος καθηγητής Ιχθυολογίας, Γιάννης Ζαμπετάκης, οι ιδιοκτήτες της μονάδας, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες να μεταφέρουν ψυχορραγούντα -στα κλουβιά τους- ψάρια σε άλλη περιοχή για να τα σώσουν.
«Απηύθυνα ανοιχτή πρόσκληση σε όλη την επιστημονική κοινότητα για να βοηθήσει», υπογράμμισε σήμερα σε δηλώσεις του, ο νομάρχης, ο οποίος ζήτησε την άμεση συνδρομή του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και του επιτελείου του, καθώς για τον εντοπισμό των αιτίων όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ερευνάται το ενδεχόμενο να πρόκειται για ασθένεια, η οποία δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, αλλά δεν αποκλείεται και η πιθανότητα να έχουν απελευθερωθεί δηλητηριώδη αέρια από υποθαλάσσια ρήγματα.